Krajinský most je pre cyklistov nebezpečný, žiadajú dočasné opatrenia

Pred niekoľkými mesiacmi mesto Piešťany kvôli havarijnému stavu uzavrelo lávku pri Krajinskom moste, čo výrazne skomplikovalo situáciu všetkým nemotoristom. Cyklisti sa na druhú stranu Váhu dostanú len nebezpečnou jazdou vo vozovke, obchádzky nie sú jasné ani pre chodcov. Niekoľko iniciatív preto otvoreným listom požiadalo mesto aj Trnavský samosprávny kraj o zníženie rýchlosti a ďalšie opatrenia, ktoré zvýšia bezpečnosť a komfort obyvateľov.

Najväčší problém vidia inicátori výzvy v nebezpečnom prejazde na bicykli cez Krajinský most. Kvôli šírke mosta je pre autá problematické cyklistov obiehať s dostatočným odstupom a pravidelne tu tak dochádza k rizikovým situáciám. Riešením je podľa Cyklokoalície dočasné zníženie maximálnej povolenej rýchlosti na moste na 30 km/h a upozornenie na zvýšený pohyb cyklistov vo vozovke.

„Znížením maximálnej povolenej rýchlosti na moste na 30 km/h sa čas prejazdu pre autá oproti súčasnému stavu predĺži o menej ako 15 sekúnd. Zachrániť to ale môže nejeden ľudský život. Považujeme to preto za rozumný kompromis, potrebný len do doby, kým sa lávku nepodarí zrekonštruovať,“ hovorí Dan Kollár z Cyklokoalície. Bicykel podľa neho patrí nielen k najekologickejším, ale v čase pandémie aj najhygienickejším dopravným prostriedkom.

Ďalším nedostatkom je podľa autorov listu slabá informovanosť. Nejasne je napríklad obchádzka označená pre chodcov. „Neštandardná situácia sa dotkla chodcov, cyklistov aj vodičov, a to ako miestnych, tak aj návštevníkov nášho mesta. Vhodná by preto bola informačná kampaň, ktorá podrobne vysvetlí dočasné opatrenia. Pohyb mestom tak bude jednoduchší a ľudia zmeny príjmu lepšie,“ myslí si Lívia Gažová z iniciatívy Piešťanský okruh.

Pod otvorený list sa podpísal aj národný cyklokoordinátor Peter Klučka z Ministerstva dopravy a výstavby. „Pieštany majú prívlastok slovenský Amsterdam. Kde, keď nie tu a kedy, keď nie teraz, keď ide v prvom rade o bezpečnosť cyklistov? Snahu o zabezpečenie bezkolízneho prejazdu Krajinským mostom pre všetkých účastníkov cestnej premávky podporujem všetkými desiatimi,“ uzavrel cyklokoordinátor.




Otvorený list k situácii na Krajinskom moste v Piešťanoch

My, dolupodpísaní zástupcovia chodcov a cyklistov, vyzývame mesto Piešťany ako vlastníka uzavretej lávky a Trnavský samosprávny kraj ako správcu cestnej komunikácie, na umožnenie bezpečného prechodu peších a prejazdu bicyklujúcich obyvateľov cez rieku Váh v čase uzavretia lávky na Krajinskom moste.

Situácia, ktorá vznikla uzavretím lávky, je pre chodcov a cyklistov neúnosná. Krajinský most tvorí významné prepojenie aj pre nemotorovú dopravu. Kvôli obchádzkam volia viacerí namiesto bicykla neekologický presun autom alebo riskujú svoju bezpečnosť jazdou pomedzi autá. Rozumieme, že lávka musela byť kvôli zlému technickému stavu uzavretá, no podľa nášho názoru nie je situácii obmedzujúcej obyvateľov idúcich peši či na bicykli venovaná dostatočná pozornosť. 

Dodávame, že ak by podobná situácia vznikla pre motorovú dopravu, takýto havarijný stav by vyvolal zvolanie krízového štábu a urgentné riešenie situácie. Keďže Mesto Piešťany i TTSK deklarujú podporu nemotorovej dopravy, vyzývame Vás na urýchlenú nápravu stavu lávky. Pokým sa tak nestane, žiadame dočasné riešenia s ohľadom na bezpečnosť chodcov a cyklistov a pre zabránenie škodám na životoch obyvateľov mesta.

Požadujeme preto:

Dočasne znížiť maximálnu povolenú rýchlosť na Krajinskom moste na 30 km/h, čím sa výrazne zvýši bezpečnosť pohybu cyklistov
Upozorniť vodičov motorových vozidiel na zvýšenú prítomnosť cyklistov na moste prostredníctvom zvislého aj vodorovného značenia
Po dohode s kúpeľmi počas doby uzavretia lávky legalizovať prejazd cyklistom cez Kúpeľný ostrov a cez Kolonádový most
Lepšie vyznačiť pešiu i cyklistickú obchádzkovú trasu s kompletnou vysvetľujúcou informáciou o uzávierke
Po dohode s obcou Banka spevniť pešiu obchádzkovú trasu popod Červenú vežu, ktorá je dnes blatistá a pre chodcov ťažko schodná
Zabezpečiť informačnú kampaň pre vodičov motorových aj nemotorových vozidiel o ohľaduplnom správaní na Krajinskom moste, najmä dodržiavaní bezpečného odstupu pri predchádzaní

Zároveň pripomíname, že individuálny presun pešo alebo na bicykli patrí v čase pandémie koronavírusu k najbezpečnejším a najhygienickejším spôsobom dopravy, preto je dôležitá jeho podpora aj v tomto období. 

Na záver si dovoľujeme upozorniť, že obyvatelia mesta a kraja idúci peši či na bicykli sú súčasťou dopravy rovnako ako motorové vozidlá a ich vodiči, a preto nesmú byť diskriminovaní a mala by im byť venovaná rovnaká pozornosť.

Za prijatie opatrení Vám ďakujeme.

Iniciatíva Piešťanský okruh (www.piestanskyokruh.sk)
Občianske združenie Cyklokoalícia (www.cyklokoalicia.sk)
Peter Klučka, národný cyklokoordinátor, Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Slovenský cykloklub (www.cykloklub.sk)
Malokarpatský cykloklub (www.mkck.sk)
Inštitút pre trvalo udržateľný rozvoj (www.facebook.com/1595592694028877/)
Camping Pullmann (www.campingpiestany.sk)
Hotel Panoráma (www.panoramahotel.sk)


Tlačová správa: Občianske združenie Cyklokoalícia Ilustr. foto: Martin Palkovič