Kotlebovci mieria do mestských priestorov, radnica to chce riešiť

Povolebné stretnutia Ľudovej strany Naše Slovensko v mestských priestoroch už odmietlo niekoľko samospráv. Podobný postoj vyjadrila prostredníctvom hovorkyne aj piešťanská radnica. Situáciu chcú riešiť v pondelok.

Piešťany má 7. marca navštíviť predseda ĽSNS Marian Kotleba a ďalší vysokí predstavitelia strany. V pozvánke na povolebné stretnutie jeho organizátori okrem iného píšu: „Neverte médiám! Príďte si vypočuť pravdu.“

Stretnutie zvolali na Malú scénu Ivana Krasku presne týždeň pred výročím vzniku Slovenského štátu. Ten bol satelitom nacistického Nemecka. Nedemokratický režim, ktorý v tom období na našom území potláčal práva rôznych skupín obyvateľstva, niektorí sympatizanti ĽSNS obdivujú.

Priestory, v ktorých je politická akcia naplánovaná, spravuje Mestské kultúrne stredisko Piešťany. „Takéto podujatia tu nechceme,“ reagovala dnes telefonicky hovorkyňa mestského úradu Eva Bereczová a dodala, že vedenie radnice bude situáciu riešiť hneď v pondelok ráno. Nikto z mestského úradu nebol o akcii doteraz informovaný.

Pri prenájme sály, ktorú spravuje Mestské kultúrne stredisko Piešťany, zástupcovia strany zrejme komunikovali s riaditeľkou tejto organizácie Martou Jurčovou. MsKS si podľa zverejneného cenníka pýta za prenájom sály na politické podujatia 37 eur na hodinu. Faktúru za toto podujatie organizácia zatiaľ nezverejnila.

Akciu ĽSNS, ktorá sa mala konať v deň výročia vzniku Slovenského štátu, odmietlo vedenie mesta Rimavská Sobota. Podobný postoj už v minulosti zaujalo aj niekoľko ďalších samospráv.

V období Slovenského štátu bolo z Piešťan deportovaných a zavraždených 1065 Židov. Režim však prenasledoval aj iné skupiny obyvateľstva.

Deportácii sa nevyhol ani budovateľ piešťanských kúpeľov Ľudovít Winter. Zachránil sa iba zázrakom, no jeho dcéra Mária Schultzová bola v koncentračnom tábore umučená.

Podobným spôsobom zomrel aj účastník Slovenského národného povstania Vojtech Ábel, ktorému minulý rok primátor Miloš Tamajka udelil im memoriam titul Čestný občan mesta Piešťany.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič