Koronavírus a Piešťany: vývoj druhej vlny (grafy)

Je okres Piešťany viac alebo menej rizikovým regiónom? Odpoveď nie je jednoznačná. V rámci nedávneho skríningu mal náš okres pozitivitu 0,86 % (v meste Piešťany to bolo 0,60 %). Testovanie sa preto nemuselo v posledný januárový víkend opakovať. Napriek tomu radnica zriadila tri odberné miesta, ktoré za sobotné dopoludnie hlásili pozitivitu na úrovni 2,62 %. AKTUALIZOVANÉ 1. februára o 6.30 h: Trnavské rádio informovalo, že dobrovoľného víkendového testovania sa na troch odberných miestach v Piešťanoch zúčastnilo 2 484 ľudí, miera pozitivity bola 2,09%. Testy teda odhalili 52 pozitívnych osôb.

Zatiaľ čo sa po minulotýždňovom skríningu antigénovými testami zaradil okres Piešťany medzi lepšie regióny, v počte pozitívnych PCR testov patrí medzi najhoršie. Na základe pozitivity PCR testov ho do tejto skupiny zaraďujú analytici z iniciatívy Dáta bez pátosu, ale aj ministerstvo zdravotníctva.

Z údajov, ktoré rezort zverejnil na piatkovej tlačovej konferencii, vyplýva, že Piešťany sú podľa sedemdňovej incidencie (28. januára mala hodnotu 331) v prvej desiatke najhorších slovenských regiónov.

Ešte 1. októbra 2020 v okrese Piešťany malo pozitívny výsledok iba 6 PCR testov na ochorenie covid-19, o vyše štyri mesiace neskôr padol dovtedajší denný rekord. Minulý štvrtok (14. január) zaznamenala hygiena 110 pozitívnych PCR. Iba druhýkrát počas pandémie bolo v piešťanskom okrese viac ako 100 pozitívnych PCR testov za jeden deň.

Z celoslovenského skríningu pomocou antigénových testov, ktorý sa konal 18. až 26. januára, vyšiel okres Piešťany veľmi dobre. Pozitivita bola 0,86 %. Preto sa opakované testovanie nemuselo uskutočniť, ale radnica dobrovoľne zriadila na posledný januároví víkend (30. a 31. 1.) tri odberné miesta.

„Nevytvára sa nikde žiadny rad, takže to ide veľmi plynulo. Pritom stále prichádzajú ľudia a stále sa testuje,“ povedal v sobotu 30. augusta pre Trnavské rádio primátor Peter Jančovič a dodal: „Do pol druhej sa prišlo otestovať 572 ľudí, čo teda nie je málo, keďže je to dobrovoľné. Som troška zaskočený z pozitivity. Tá je až na úrovni 2,62 %.“

AKTUALIZOVANÉ 1. februára o 6.30 h: Trnavské rádio informovalo, že dobrovoľného víkendového testovania sa na troch odberných miestach v Piešťanoch zúčastnilo 2 484 ľudí, miera pozitivity bola 2,09%. Testy teda odhalili 52 pozitívnych osôb. 

 

Text a grafy: Rudolf Sivý Ilustr. foto: Martin Palkovič