Komunitnej záhrade pri Elektrárni chcú vrátiť život

Doteraz nevyužívaný priestor v areáli Elektrárne Piešťany má slúžiť priaznivcom záhradkárčenia, pestovateľom kvetov, deťom a susedom z blízkeho aj ďalekého okolia. Postupne tam vznikne komunitná záhrada plná života.

V polovici apríla sa v Elektrárni stretli ľudia, ktorí chcú pracovať na projekte vyžadujúcom najmä vytrvalosť. Košičanka Zdenka Košová im predstavila stručný plán postupného vybudovania komunitnej záhrady. V metropole východného Slovenska úspešne vedie tri podobné projekty.

„Každá záhrada potrebuje predprípravný proces. Až keď to máme premyslené, môžeme začať riešiť jej atmosféru. Táto záhrada nemá život, je zanedbaná, prostredie je nepríjemné a chladné,“ vysvetľuje Zdenka Košová a dodáva: „Najprv je potrebné odstrániť invazívne rastliny a skontrolovať pôdu. Musíme vyriešiť aj tie betónové plochy a hranice pozemku.“

Napriek tomu, že na prvé stretnutie prišla iba hŕstka Piešťancov, Zdenka Košová považuje túto skupinu za veľmi kvalitnú. Zapojil sa napríklad ornitológ Erich Kubica, ktorý nedávno získal ocenenie za svoje aktivity v oblasti životného prostredia.

On aj ďalší Piešťanci, ktorým záleží na tom, aby komunitná záhrada prosperovala, by mali prilákať svojich známych. Zapojiť sa môže každý – deti, dôchodcovia aj ľudia v aktívnom veku, ktorí si môžu v záhrade oddýchnuť od každodenného zhonu.

„Pre túto záhradu som urobila jednoduchý manuál. Pracovný harmonogram je nastavený do augusta. Každý mesiac budeme riešiť určitú časť záhrady,“ dodáva Zdenka Košová.

Najbližšie stretnutie v Komunitnej záhrade Elektrárne Piešťany je naplánované na piatok 12. mája. Začína o 14.00 h, ale záujemcovia môžu prísť kedykoľvek popoludní.

Text a foto: Martin Palkovič