Komentované prehliadky predstavia piešťanskú modernu i umelecké diela vo verejnom priestore

Obyvatelia i návštevníci Piešťan môžu počas tohto leta zavítať na návštevu k ornitológovi i nazrieť do zákulisia Domu umenia. Oblastná organizácia cestovného ruchu Rezort Piešťany pozýva aj na komentované prehliadky venované architektúre medzivojnového obdobia a umeleckým dielam, ktoré sú trvalou súčasťou piešťanských parkov.

Piešťanská moderna (23. augusta)

Účastníci komentovanej prehliadky spoznajú architektonické diela, ktoré vznikli v medzivojnovom období. V Piešťanoch bola vtedy postavená moderná štvrť s mestskou infraštruktúrou okolo Poštového a telegrafného úradu, ktorého autorom bol Emil Belluš.

Na príklade Ľudovíta Wintera ako investora môžeme sledovať prechod od secesnej architektúry k funkcionalizmu. Nebyť druhej svetovej vojny realizoval by aj svoju ideu záhradného mesta Floreát, z ktorého bolo postavených iba niekoľko domov.

Aj o tom budú počas komentovanej prehliadky hovoriť architektky Lívia Gažová a Eva Rohoňová. Účastníci sa stretnú pri soche barlolámača o 18.00 h. Vstupenky je možné kúpiť online.

Spoznajte mesto Piešťany a Kúpeľný ostrov (26. augusta)

Prehliadka s profesionálnou sprievodkyňou zahŕňa návštevu najdôležitejších historických pamiatok Piešťan. Začína sa stretnutím pri fontáne Príbeh prameňov na pešej zóne. Jej trasa vedie okolo hotela Slovan, Kursalonu, penziónu Zelený strom, ďalej cez Kolonádový most k hotelu Thermia Palace, kúpeľným domom Napoleon, termálnym jazierkam a ku kúpalisku Eva.

Vstup je voľný. Účastníci sa stretnú pri fontáne Príbeh prameňov na Winterovej ulici o 16.30 h.

Dom umenia (27. augusta)

Komentovaná prehliadka jednej z najlepších slovenských ukážok brutalistickej architektúry účastníkom umožní nahliadnuť aj do priestorov, ktoré inak nie sú pre verejnosť prístupné. Architektky Lívia Gažová a Eva Rohoňová predstavia kvality stavby od Ferdinanda Milučkého, ktorá sa len nedávno stala národnou kultúrnou pamiatkou.

Vstup je voľný. Účastníci sa stretnú pred Domom umenia o 9.00 h.

Mesto ako galéria (29. augusta)

Vďaka kurátorke a pedagogičke Linde Blahovej uvidíte, že Piešťany sú vlastne galériu pod holým nebom. Spoznáte posolstvá a príbehy umeleckých diel umiestnených vo verejných priestoroch, dozviete sa viac o ich autoroch.

Jedným z umelcov, na ktorých diela bude prehliadka zameraná, je Alexander Trizuljak. Patrí k najlepším slovenským sochárom 20. storočia, stál pri založení tradície výstavy Socha piešťanských parkov, o ktorej bude tiež reč.

Začiatok prehliadky je o 17.00 h, účastníci sa stretnú pred Domom umenia. Vstupenky je možné kúpiť online.

Na návšteve u ornitológa (10. septembra)

Prednáška spojená s krúžkovaním vtákov sa odohráva v chránenom areáli s názvom Kubánova výsadba. Od ornitológa sa dozviete, ktoré vtáky hniezdia na Sĺňave, ktoré cez túto vodnú nádrž migrujú, prečo je dôležitá ochrana prírody a ako môže byť človek jej súčasťou. Vašim sprievodcom v ríši operencov bude Erich Kubica, vďaka ktorému sa v Piešťanoch usídlili labute.

Účastníci sa stretnú pri Kubánovej výsadbe (GPS: 48.561696, 17.819527) o 8.00 h. Vstupenky je možné kúpiť online.

Zdroj: Tlačová správa – OOCR Rezort Piešťany