Kolonádový most – premena v čase

Mesto Piešťany, Balneologické múzeum Imricha Wintera a Piešťanské informačné centrum pozývajú na podujatie Kolonádový most – premena v čase. Prednáška a diskusia s historikom Vladimírom Krupom o minulosti, súčasnosti a budúcnosti tejto pamiatky, sa uskutoční v utorok 28. septembra na Kolonádovom moste. Začiatok je o 18.30 h. Podujatie je špeciálne pripravené pre Dni európskeho kultúrneho dedičstva.

Kolonádový most, ktorý je známy tiež ako Sklený most, navrhol architekt Emil Belluš. Jeho diela patrí k vrcholom funkcionalistickej architektúry Slovenska.

S myšlienkou vytvoriť most prišiel nájomca piešťanských kúpeľov Ľudovít Winter. V roku 1933 bola osadená na moste socha barlolámača podľa návrhu Róberta Kuhmayera. Nápisy na priečeliach navrhol vtedajší archivár Krajinského úradu v Bratislave historik Daniel Rapant. Lepty do skla vytvoril akademický maliar Martin Benka.

V apríli 1945 nemecká armáda zničila podstatnú časť mosta. Neskôr bol most obnovený podľa pôvodného projektu. V uplynulých rokoch prešiel Kolonádový most ďalšou rozsiahlou rekonštrukciou. Do užívania ho oficiálne odovzdali začiatkom júla 2021.