Knižnica otvorila výstavu ilustrácií z komiksového príbehu Lasicu a Satinského

Milan Lasica a Július Satinský sa stali legendárnou dvojicou, ktorá dokázala aj v tej najväčšej nepriazni osudu vykľučkovať s humorom sebe vlastným. S dávkou irónie, ale aj intelektu sa im spolu podarilo bezmála štyri desaťročia reflektovať spoločenské dianie či bežné životné situácie. A práve ich príbehu je venovaná aj najnovšia výstava v Mestskej knižnici mesta Piešťany. Vo výstavnej sieni je inštalovaná výstava ilustrácií Ďura Balogha Radostná správa z rovnomennej knihy, ktorá prezentuje komiksový príbeh zo života obľúbenej dvojice komikov na pozadí krátkych dejín legendárneho Divadla na korze. Kniha vyšla v roku 2021 vo vydavateľstve Monokel a odvtedy zažila už svoju tretiu dotlač. S námetom prišiel vydavateľ Peter Michalík, autorom textu je dramatik, scenárista a spisovateľ Peter Gärtner, o ilustrovanú podobu príbehu sa postaral už spomínaný Ďuro Balogh.

Radostná správa je tiež druhá a zároveň posledná autorská hra, ktorú stihli Lasica so Satinským uviesť koncom 60. rokov v bratislavskom Divadle na korze. S nastupujúcou normalizáciou prišiel zákaz, nútený odchod z divadla či snaha vymazať dvojicu z archívov a najmä z pamäti ľudí. O tom, že sa napokon podaril pravý opak, svedčí aj tento komiksový príbeh, ktorý mapuje zrod, začiatky a vrcholné tvorivé roky Lasicu a Satinského v časoch, ktoré humoru veľmi nepriali.

Výstava potrvá od 1. februára do 20. marca a prístupná bude počas otváracích hodín knižnice od pondelka do piatka od 8:30 h do 19:00 h a počas víkendových podujatí. Jej súčasťou sú nielen vybrané komiksové pasáže doplnené o štylizované fotografie Milana Lasicu a Júliusa Satinského či veľkorozmerné priestorové makety, ale aj vystavené knihy iných autorov, ktoré Ďuro Balogh ilustroval. Počas trvania výstavy bude odprezentovaná kniha Radostná správa za účasti autorov a vydavateľa, ako aj knižné tituly z pera komikov či práve o nich samých. Naplánované sú aj mnohé iné sprievodné podujatia v podobe literárno-výtvarných workshopov a komentovaných prehliadok, ktoré nájdete zverejnené v Kalendári podujatí na našej webovej stránke www.kniznica.sk. Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom projektu Zaži knihu.

Ilustrátor a grafický dizajnér Ďuro Balogh (1975) vyštudoval grafický dizajn na VŠVU v Bratislave, kde niekoľko rokov pôsobil ako asistent; neskôr pracoval v reklamnej agentúre ako art director. Popri štúdiu na príležitostne spolupracoval so slovenskými grafickými štúdiami a uplatnil sa aj ako autor storyboardov pre reklamné agentúry. V tomto čase sa podieľal aj na grafických realizáciách pre tretí sektor, konkrétne Greenpeace, Ľudia proti rasizmu a Slobodu zvierat. Vo svojej ilustrátorskej tvorbe sa venuje predovšetkým detskej a reklamnej ilustrácii, karikatúre a komiksu. Je spoluzakladateľom Asociácie ilustrátorov (ASIL), organizácie propagujúcej mladú slovenskú ilustráciu a tiež úzko spolupracuje s grafickým štúdiom Calder Design Community. V rokoch 2001 – 2002 uverejňoval kreslené vtipy v spoločensko politickom týždenníku ČAS. V roku 2002 publikoval pravidelné komixové stripy pod názvom Doktor Pundor, na ktorých spolupracoval so Shootym. Spolupracoval aj s ďalšími periodikami – ženský magazín Rebecca, denník SME, EuroTelevízia, Šarm, Rodina, NotaBene, Big Interview, Mateřídouška. Je autorom ilustrácií k detským knihám Hádali sa hádanky, Hlavolamy, čo zvládneme hravo sami (Jozef Pavlovič), Hľadám lepšiu mamu, Lepší otec v hrsti, ako kamoš na streche, Psia škola kocúra Červenochvosta, Nejdem a basta (Gabriela Futová), Rozprávky z palety (Ján Uličiansky, Peter Palik), Zelené jelene (Ľubomír Feldek), Pippi Dlhá Pančucha (Astrid Lindgrenová), Johanka v Zapadáčiku, Zlom väz, Johanka (Toňa Revajová), Pištáčik (Dušan Dušek) či Kráľovskí agenti (Diana Mašlejová). V roku 2021 mu vyšiel vo vydavateľstve Monokel komiks Radostná správa (Peter Gärtner) o legendárnej humoristickej dvojici Lasica-Satinský. Okrem knižných titulov sa jeho tvorba objavila aj v slovenských detských periodikách Zornička a Včielka. Zúčastnil sa mnohých skupinových výstav na Slovensku, ale aj v Českej republike či v poľskom Krakove. Žije a tvorí v Bratislave.

Text: Katarína Gregušová / Mestská knižnica mesta Piešťany