Klasické rozprávky sú vďaka nemu atraktívne aj pre moderné deti. Knižnica otvára výstavu Vladimíra Krála

Mestská knižnica mesta Piešťany sprístupní v pondelok 9. novembra ďalšiu zo svojich úspešných výstav s názvom Kde bolo, tam bolo… Tentoraz ide o prezentáciu ilustrácií renomovaného slovenského výtvarníka Vladimíra Krála, ktorá mapuje jeho tvorbu za ostatné roky v spolupráci s vydavateľstvom BUVIK. Knihy, ktoré ilustroval pre toto vydavateľstvo sú určené pre najmenších čitateľov. Obsahujú klasické rozprávky, ktoré BUVIK svojou vydavateľskou činnosťou neustále uchováva aj pre ďalšie generácie.

Obrázky Vlada Krála sú ako stvorené pre najmenších. Vynikajúco dopĺňajú text rozprávok a pokojne by mohli existovať samostatne ako obrazy. Hlavné postavičky doslova vyskakujú z ilustrácií, sú milé a pôsobia plasticky, až máme chuť si ich chytiť do ruky ako figúrky. Malé deti sa môžu tešiť, že ilustrátor vie akoby zázrakom vchádzať do ich sveta. Jeho knihy môžu čítať odpredu i odzadu, skrátka, z oboch strán nájdu rozprávku. Autor pri ilustrovaní každej knihy hľadá, čo môže byť zaujímavé, zvláštne a jedinečné. Fascinuje ho svet zvierat, ktoré štylizuje do civilného prostredia a zobrazuje ich natoľko precízne, až máme pocit, že vychádzajú z obrazu. Maliarova štylizácia sa nesie vo vtipnej atmosfére a postavy majú humorný výraz.

Vladimír Král sa narodil a vyrastal v Bratislave, ale keďže má rád pokoj a ticho, odsťahoval sa do dedinky Doľany pod Karpatmi. Chová dvoch psíkov, kocúra Timura a veveričky. Tvorba Vladimíra Krála je mimoriadne bohatá a pestrá. Okrem toho, že maľuje a inak výtvarne tvorí, rád sa stretáva s deťmi, ktoré učí rôzne výtvarné techniky a neúnavne ich upozorňuje na krásy okolo nás i v nás.

Bohatá ilustrátorská tvorba Vladimíra Krála, kráľa medzi ilustrátormi, bola odmenená viacerými cenami. Uvedieme niektoré z ocenených titulov: Vianočné mystérium (Jostein Gaarder), Analfabeta Negramotná (Ján Uličiansky). Za knihy Vianočné mystérium a Vtáčia legenda (Daniel Hevier) získal cenu ministerstva kultúry Slovenskej republiky v roku 2014 a 2018. Kniha Ako šlo vajce na vandrovku (Mária Rázusová – Martáková) získala cenu Bibiany za najkrajšiu detskú knihu roka 2015. Kniha Kozliatka bola v roku 2016 pridaná na čestnú listinu IBBY (Medzinárodná organizácia pre detskú knihu). Viaceré knihy autora boli preložené do poľštiny a češtiny, takže časť výstavy je venovaná aj knihám v českom jazyku. Tak aj deti z Čiech majú možnosť spoznať a čítať slovenské rozprávky.

Výstavu, ktorá potrvá do 31. decembra, oživia sprievodné podujatia, a to komentované prehliadky, workshopy a besedy s autorom, ktoré budú uvedené v programe knižnice.

Podujatie je súčasťou festivalu českej a slovenskej tvorby Keď čítanie je čtení XIII, ktorý sa koná pod záštitou českého veľvyslanca na Slovensku Tomáša Tuhého a primátora mesta Piešťany Petra Jančoviča. Realizuje sa s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín – KULTMINOR, vydavateľstva BUVIK a Mesta Piešťany.

Zdroj: Tlačová správa – Mestská knižnica mesta Piešťany