Kinematograf zavíta do Piešťan tento týždeň, pozrite si program

Retro autobus bude v Hudobnom pavilóne v mestskom parku premietať české a slovenské filmy od 28. do 31. augusta. Projekcie budú začínať skôr.

V predchádzajúcich rokoch navštevoval Bažant Kinematograf Piešťany zvyčajne začiatkom júla. Tentoraz prichádza až koncom augusta. Miesto zostáva nezmenené. České a slovenské filmy si ľudia môžu pozrieť zdarma v Hudobnom pavilóne v mestskom parku.

Na programe sú filmy Dôverný nepriateľ, Teroristka, Ženy v behu a Hastrman. Všetky projekcie začínajú o 20.30 h.

Bažant Kinematograf vznikol v roku 2003. Autobus Škoda RTO vtedy navštívil 15 slovenských miest. O rok neskôr už po Slovensku jazdili dva takéto autobusy. Odvtedy sú neodmysliteľnou súčasťou leta aj v Piešťanoch.


Streda 28. augusta o 20.30 h Dôverný nepriateľ

Mladí manželia Zuzana a Andrej sa sťahujú z Bratislavy do Tatier, aby na samote odrezaní od sveta na vlastnej koži otestovali Andrejovo životné dielo – prototyp inteligentného domu. Idylka dokonalého života v réžii modernej technológie sa však čoskoro mení na nočnú moru. Revolučný server vytvorený s cieľom uľahčiť životy svojim majiteľom sa vymkne spod kontroly a nečakane sa obráti proti svojmu stvoriteľovi. Ide len o vrtoch a nedokonalosť testovanej technológie alebo dom riadi niekto ďalší? Napínavý slovenský triler so šokujúcim záverom mení pohľad na moderné technológie, ktoré nás dnes sprevádzajú na každom kroku. On, ona a inteligentný dom je milostný trojuholník budúcnosti a vyvoláva otázku, či má človek šancu v šachovej partii proti stroju, ktorý sám stvoril a vypracoval do dokonalosti. Odpoveď nemusí byť jednoznačná.

Štvrtok 29. augusta o 20.30 h Teroristka

Marie je učiteľka na dôchodku, ktorá celý život svojich žiakov učila, že základom všetkého je slušnosť a násilie nič nerieši. Postupne však prišla na to, že práve na toto sa gauneri spoliehajú a rozhodla sa zobrať spravodlivosť do vlastných rúk. Jedného pekného dňa si povedala, že už si nechce pripadať hlúpa, a keď jej proti miestnemu arogantnému pôvodcovi všetkého zla nepomôže ani starostka, zoženie si zbraň a naplánuje urobiť to, čo mnohým z nás občas napadne, ale hneď tú myšlienku zavrhneme. Vražda je však pre ňu zložitá nielen morálne, ale aj logisticky, a to napriek tomu, že bývalý žiak, momentálne podmienečne odsúdený, jej dáva cenné rady do života: „Kriminalita vyzerá jednoducho, pani učiteľka, no potom sa vždy niečo poserie.“ V čiernej komédii v úlohe rozhnevanej učiteľky na dôchodku exceluje herečka Iva Janžurová.

Piatok 30. augusta o 20.30 h Ženy v behu

Věra prežila s Jindřichom skvelý život a je pevne rozhodnutá splniť jeho posledné prianie – zabehnúť maratón! Emancipovaná a rázna matka troch dcér v tom nevidí žiadny problém. Jednoducho si trasu rozdelia na štyri časti a tých vyše 42 kilometrov zdolajú ako rodinná štafeta. Žiadna z nich síce zatiaľ neodbehla ani meter, ale do štartu ostávajú ešte tri mesiace a tréner Vojta pre ne pripravil skvelý kondičný plán. Dcéry však majú úplne iné starosti a do behania sa veľmi nehrnú. Najstaršia Marcela čelí dennodenne problémom svojich troch synov a ich otcovi, prostredná Bára túži po dieťati, lenže preňho zatiaľ nenašla pravého otecka a najmladšia Kačka síce chlapa má, ale ten má manželku. Svojrázna mama preto musí napnúť všetky sily, aby rodinnú štafetu priviedla na štart Jindřichovho vysnívaného maratónu. Komédia o tom, že dôležité je vydržať a nevzdávať sa, keď je cieľ na dosah.

Sobota 31. augusta o 20.30 h Hastrman

Romantický a zároveň ironický príbeh hastrmana alias baróna de Caus, ktorého láska k dedinskému dievčaťu Katynke napĺňa nekonečným šťastím a spaľujúcou vášňou. Barón sa vracia so svojím sluhom z ciest po svete, aby obnovil rybníky na svojom panstve. Ako moderný a osvietený človek sa vymyká štandardnému dedinskému životu. Stredobodom jeho záujmu sa stane nespútaná richtárova dcéra Katynka rebelujúca proti autoritám vášnivým uctievaním prírody a pohanských rituálov. Inteligentným a krásnym dievčaťom sú očarení všetci, no v hastrmanovi jej blízkosť vyvoláva obavy. Narastajú v ňom pochybnosti, či ako človek v koži zvieraťa a zviera v človeku tentoraz obstojí. Film vznikol na motívy románu Miloša Urbana oceneného cenou Magnesia Litera a na udeľovaní cien Český lev získal štyri sošky za najlepšiu kameru, hudbu, kostýmy a najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe pre Karla Dobrého.