Kde sa v Piešťanoch cítite najlepšie/najhoršie? Označte to do mapy

Nástroj, ktorý pomáha skvalitniť život obyvateľov, majú aj Piešťany. Ľudia môžu jednoduchým kliknutím povedať, kde sa cítia dobre aj to, ktoré miesto treba vylepšiť.

Pocitové mapy už pomáhajú získať spätnú väzbu vo vyše dvadsiatich slovenských mestách. Od začiatku tohto týždňa sú medzi nimi aj Piešťany. Spustenie Pocitovej mapy včera prostredníctvom Facebooku ohlásila iniciatíva Piešťany – mesto bez stresu.

Piešťanci majú vďaka tomuto online nástroju možnosť vyjadriť sa k atraktívnosti verejných priestorov, k doprave aj k zeleni. „Ktoré priestory sa Vám páčia? Kde máte problémy s bicyklovaním? V ktorej oblasti je dostatok kvalitnej zelene?“ pýtajú sa autori projketu.

Na adrese pocitovamapa.sk môže každý označiť miesta z kategórií atraktívnosť priestorov, doprava, zeleň a bezpečnosť, na ktorých sa cíti dobre, a na ktorých zle. Jednoducho tak odpovie na osem otázok a jeho odpovede neskôr pomôžu samospráve sústrediť sa na vylepšenie tých častí mesta, ktoré to najviac potrebujú.

Užívatelia máp tak môžu upozorniť na miesta, kde sa ako cyklisti necítia bezpečne, kde im chýba zeleň, ale do Pocitovej mapy zároveň naznačia aj lokality, ktoré im vyhovujú.

Vypĺňanie Pocitovej mapy nemá stanované termíny. Je dôležité, aby tento nástroj fungoval v rôznych ročných obdobiach, pretože pocity ľudí z jednotlivých častí mesta môžu byť odlišné.

Projekt odštartoval v Prešove vďaka ateliéru AtriumArchiekti a občianskemu združeniu UzemnePlany.sk. Rýchlo sa k nemu pripojili všetky krajské mestá a postupne pribúdajú aj okresné.

Text: Martin Palkovič Ilustr. obrázok: pocitovamapa.sk