VIDEO: Karel Gott mal v Piešťanoch iba dva koncerty, ubehlo medzi nimi 50 rokov

Prvé piešťanské vystúpenie najväčšej československej popovej hviezdy sa uskutočnilo v amfiteátri v mestskom parku. Skončilo piskotom a nadávkami. O polstoročie neskôr ohúril Karel Gott rôznorodé publikum na festivale Topfest. Tínedžeri i dôchodcovia v závere jeho druhého tunajšieho koncertu skandovali: „Ďakujeme!“

Pravdepodobne v žiadnom inom meste nemal Karel Gott také rozdielne vystúpenia. V roku 1966, keď bol iba na začiatku svojej kariéry, prišiel do Piešťan spolu s ďalšími interpretmi z divadla Apollo. Viacerí z nich boli ubytovaní v hoteli Eden, odkiaľ slávny spevák prešiel do amfiteátra v mestskom parku doprevádzaný davom fanúšikov.

Podľa pamätníkov poznačili toto vystúpenie pod holým nebom problémy so zvukovou technikou. Publikum znervóznelo a zopár nespokojných divákov začalo pískať aj vulgárne nadávať. Na to spevák zavtipkoval, že našťastie nerozumie po slovensky. Nasledovali ešte hlasnejšie protesty a koncert bol prerušený.

V tom istom roku vyhral Karel Gott Bratislavskú lýru s piesňou Mám rozprávkový dom, ktorú spieval v slovenčine. V iných slovenských mestách koncertoval často a pravidelne, ale do Piešťan sa vrátil až v roku 2017.

Na festivale Topfest mal tiež spievať pod holým nebom, ale organizátori pre údajné technické problémy hlavné pódium už na začiatku podujatia uzavreli a tak sa aj koncert Karla Gotta uskutočnil vo veľkokapacitnom stane, kde bolo približne 8-tisíc ľudí – milovníkov rôznych hudobných žánrov.

Počas približne 40 minút trvajúceho vystúpenia zaspieval svoje najväčšie hity. Fanúšikovia si vypýtali tri prídavky a nakoniec sami zaspievali Zvonky štěstí.

„Toto sa mi ešte nestalo, aby mi takéto publikum zaspievalo na záver,“ reagoval dojatý Karel Gott. Vystúpenia na veľkých letných festivaloch boli v jeho kariére totiž raritou. Pred Topfestom spieval iba na českom Rock for People v roku 2013.

„Ďakujeme,“ skandovali dôchodcovia aj tínedžeri na letisku ešte dlho po jeho druhom piešťanskom koncerte.

Text, foto a video: Martin Palkovič