Úspešné vystúpenie Piešťancov na Majstrovstvách Európy

V Srbskom Belehrade sa 23. až 26. júna 2022 konali Majstrovstvá Európy juniorov a pretekárov do 23 rokov v rýchlostnej kanoistike.

Až 33 člennú slovenskú reprezentáciu tvorilo aj sedem Piešťancov pod vedením trénera Róberta Erbana. V kategórii juniorov sa predstavili kajakári: Hana Gavorová, Romana Švecová a Michal Zrutta. V kategórii pretekárov do 23 rokov kajakári: Matej Današ, Viktor Samuel Podhradský, Daniel Rybanský a kanoista Peter Kizek.

Všetci naši pretekári v silnej európskej konkurencii sa nedali zahanbiť a potvrdili svoju top formu. Po náročných rozjazdách sa prebojovali až do vytúženého finále aj napriek tropickým horúčavám. Len o 0,21 sekundy ušla medaila V. S. Podhradskému s M. Današom v K2 na 1000 metrovej trati. M. Zrutta v K4 na 500 m získal spolu Ľ Tóthom, D. Doktoríkom a J. Kukučkom 6. miesto. D. Rybanský s T. Holkom v K2 na 500 m skončili na 8. mieste. H. Gavorová s Romanou Švecovou spolu s D. Husárikovou a A. Mukovou obsadili v K4 na 500 metrov pekné 9. miesto. Kanoista Peter Kizek spolu s E. Strýčkom si vypádlovali v C2 na 1000 m 5. miesto a v C2 na 500 m 7. miesto.

Počas Európskeho šampionátu pokračovala séria pretekov aj na Slovensku. Uskutočnil sa 64. ročník Trenčianskej Regaty. Na štart sa tu postavilo viac ako 500 pretekárov zo slovenských , českých a poľských klubov.

Pod vedením trénera Mária Klieštenca sa na štart postavilo aj 37 piešťanských pretekárov, ktorí si so svojimi rovesníkmi zmerali sily v sobotu na 200 a 2000 m tratiach a v nedeľu na 2000 až 6000 metrových tratiach.

V Pohári tímov so ziskom 191,5 bodov obsadili medzi 28 klubmi krásne 3. miesto. Celkovo spolu získali 16 medailí (3 – 8 – 5). Zlato získali: kajakárka Lara Hanáková (2x) a kanoista Michal Szobolovszký. Striebro kajakári: Michal Uhrík (3x), Martin Uhrík, Šimon Urban, Milan Jankech, Ema Ondrejičková a kanoistka Gloria Galbavá. Bronz: Viktória Kozicová, Timea Stančeková, Ema Ondrejičková, Gloria Galbavá a Matej Michálek. Len o kúsok utiekla medaila až 3x Martinovi Bábikovi. Nepopulárnu zemiakovú medailu získali aj: Mário Zachar, Tomáš Tapušík, Eliška Gajdošíková, Sofia Noskovičová s Karolínou Schultzovou.

Text a foto: Sídónia Podhradská