Kanoistika: Piešťanské trio vo finále na majstrovstvách sveta

V rumunskom meste Pitesti sa 1. – 4. augusta konali majstrovstvá sveta juniorov a U23 v rýchlostnej kanoistike.

Do slovenskej reprezentačnej výpravy patrili aj traja úspešní piešťanskí pretekári – kanoista Peter Kizek (17-ročný junior) a dvaja iba 16-roční kadetskí kajakári: Viktor Samuel Podhradský a Daniel Rybanský, ktorí išli zbierať na vrcholové podujatie cenné skúsenosti.

Svojimi výsledkami prekvapili nielen svojich trénerov, ale aj reprezentačných a patrili k najúspešnejším slovenským reprezentantom.

Ako prvý sa v piatok po náročných rozjazdách do veľkého finále zaradil Daniel Rybanský a spolu s Markom Ujvárim (18-ročný junior)v K2 na 1000m a obsadili krásne 5. miesto na svete medzi juniormi.

Nedeľa patrila 500 metrovým tratiam, kde háčikovaním mladého štvorkajaku bol poverený Viktor Samuel Podhradský, čo si vyžaduje nielen fyzickú zdatnosť, ale aj psychickú vyspelosť.

Spolu s M. Hvojníkom, Z. Libaiom a R. Némethom (všetko 18-roční juniori) získali taktiež 5. miesto, keď v jednej sekunde prišli do cieľa spolu s loďami z Maďarska, Ruska a Ukrajiny.

Na tej istej trati sa vo veľkom finále predstavil aj Peter Kizek v C4 a obsadil krásne 7. miesto, v C2 na 1000 m skončil na 2. mieste v B finále, čiže celkovo skvelé 11. miesto na svete.

Celý čas chlapcov podporoval tréner a viacnásobný olympionik Róbert Erban.

Text a foto: Sídónia Podhradská