Kandidáti na župana hovorili o Piešťanoch iba v súvislosti s letiskom

Hlavnou témou predvolebnej debaty, ktorú včera večer vysielal Rozhlas a televízia Slovenska, bola doprava. Kandidáti na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja József Berényi, Tibor Mikuš, Jaroslav Cehlárik, Konrád Rigó a Jozef Viskupič sa v rámci nej venovali aj piešťanskému letisku.

Podľa Jaroslava Cehlárika nestačí vymeniť manažment letiska, ale je nutné spolupracovať aj s piešťanskými hotelmi a cestovnými kanceláriami, aby oslovili turistov.

„Ťažko si viem predstaviť prežitie letiska bez toho, aby vláda bola aktívnejšia, a aby sme našli investora,“ povedal k tejto téme József Berényi. Pripomenul, že poslanci krajského zastupiteľstva opakovane hlasovali za finančnú pomoc pre túto spoločnosť.

Konrád Rigó si myslí, že problémy piešťanského letiska môžu byť vyriešené spolu s bratislavským. Jeho stranícky kolega a minister dopravy Árpád Érsek plánuje vypísať súťaž na koncesionára, ktorý by si bratislavské letisko prenajal na 30 rokov.

Jozef Viskupič vidí budúcnosť letiska v Piešťanoch čierne: „Poslaneckým prieskumom sa nám podarilo zastaviť likvidáciu letiska a dnes sme svedkami toho, že predstavenstvo schvaľuje nemorálne odmeny.“

Tibor Mikuš odmietol komentovať „zlomyseľnosti a klamstvá.“ Podľa vlastných slov osem rokov bojuje za toto letisko a nedostáva zato žiadne odmeny.

Trnavský samosprávny kraj je najsilnejším akcionárom v letiskovej spoločnosti. Jeho predseda a členovia zastupiteľstva majú preto priamy vplyv na jeho fungovanie a hospodárenie.

O tom, kto bude viesť TTSK najbližších päť rokov, rozhodnú voliči v sobotu 4. novembra.

Celú debatu kandidátov na trnavského župana je možné sledovať z archívu RTVS.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič