K zlepšeniu farby Piešťan v covid automate treba zaočkovať 181 ľudí nad 50 rokov

Aktuálne štatistiky hovoria, že v okrese Piešťany má ukončené očkovanie proti covidu 64,3 % ľudí nad 50 rokov. K tomu, aby bol región presunutý v covid automate do lepšej farby, je potrebná zaočkovanosť v tejto vekovej kategórii na úrovni 65 %.

Podľa údajov, ktoré dnes (19. novembra) zverejnili úrady na web stránke korona.gov.sk, chýba okresu Piešťany ešte 181 ľudí s ukončeným očkovaním, ktorí sú starší ako 50 rokov.

Pri dvojdávkových vakcínach je človek považovaný za kompletne očkovaného po dvoch týždňoch od podania druhej dávky. V prípade jednodávkovej vakcíny od firmy Johnson & Johnson sú to tri týždne.

 

Web korona.gov.sk ešte vo štvrtok (18. novembra) hlásil, že v piešťanskom regióne je potrebné zaočkovať 372 ľudí, išlo zrejme o nesprávny údaj, ktorý je dnes už opravený na 181. Presne pred týždňom chýbalo 211 očkovaných.

Vakcínu Janssen od firmy Johnson & Johnson, ktorá je určená pre ľudí od 18 rokov, budú v piešťanskom Tescu podávať aj v sobotu 20. novembra a to v čase od 9.00 do 16.00 h. Registrácia nie je potrebná.

Vo veľkokapacitnom očkovacom centre v Trnave (SOŠ elektrotechnická, Sibírska 5945/1) budú mať registrovaní záujemcovia prednosť pred neregistrovanými. Registrácia prebieha na vakcinacia.nczisk.sk. V sobotu 20. novembra tam budú v čase od 8.00 do 18.00 h podávať vakcínu od firmy Moderna. V nedeľu 21. novembra na tom istom mieste a v rovnakom čase dostanú záujemcovia od 16 rokov (vrátane) vakcínu od konzorcia Pfizer/BioNTech.

Je potrebné priniesť si so sebou platný doklad totožnosti, preukaz poistenca a vyplnené dotazníky, ktoré sú dostupné na tejto adrese. Neplnoletí záujemcovia musia prísť v sprievode svojho zákonného zástupcu, a to aj pri podaní druhej alebo tretej dávky vakcíny.

Text: Martin Palkovič