Júlia Kozáková uvádza projekt Manuša. Predstaví ho v Elektrárni Piešťany

Šesť slovenských miest, autentickosť, talent a ženský pôvab podporený silnou mužskou energiou spoluhráčov. Aj tak by sa dalo popísať jesenné koncertné turné k aktuálnemu CD Manuša, mladej speváčky Júlie Kozákovej. V Elektrárni Piešťany sa predstaví v stredu 12. októbra. Začiatok koncertu je o 19.30 h.

Talentovaná hudobníčka Júlia Kozáková predstaví publiku počas živých koncertov svoj nedávno vydaný debut Manuša, ktorý sleduje tradičné staré rómske piesne a ich príbehy zo Slovenska a strednej Európy. Jej hlas bude doprevádzať tradičná cimbalovka v zložení z jedných z najuznávanejších rómskych hudobníkov zo Slovenska. Piesne z albumu sú kľúčovou súčasťou Rómov a ich kultúrnej identity.

Júlia je world music speváčka a nedávno dokončila štúdium hudby na SOAS University of London. Spolupracuje s Rómami na Slovensku, aby v rámci tejto tradície rozvíjala autentický hlas. Jej vokálny štýl možno opísať ako pohlcujúci a empatický a jej výkon ako skutočne autentický. Mužskú posilu v kapele budú tvoriť Viliam Didiáš na husle, Ľubomír Gašpar na cimbal, violista Vojtech “Bélu” Botoš a kontrabasista Ján Rigo. Počas krstu CD v Bratislave a koncertu v Piešťanoch zostavu hudobníkov obohatí Zsolt Varady na gitaru.

Slovami Julky Kozákovej: „Manuša znamená v rómskom jazyku ľudia. Ľudia, predkovia Rómov, nám zanechali piesne na vytvorenie tohto albumu. Napísané životom a potvrdené mnohými generáciami. Poklad. Ľudia sme aj my všetci bez ohľadu na pôvod, či farbu pleti. Žijeme spolu na jednej zemi a máme mnoho inakostí a zvláštností, ktorými sa môžeme vzájomne obohacovať. A tak sa stalo aj mne, človeku bez rómskych koreňov, že ma na mojej ceste obohacujú rómske tradičné piesne.“

Krst a koncerty CD Manuša z verejných zdrojov podporil KULT MINOR – Fond na podporu kultúry národnostných menšín.

Text a foto: Tlačová správa – Elektrárňa Piešťany