Jódové tabletky si môžu Piešťanci prevziať od pondelka na Kukučínovej ulici

Výdaj jódových profylaktík sa začne v pondelok 15. augusta 2022 o 12.30 hod. v budove na Kukučínovej ul. č 1672/21 (na prízemí, v miestnosti č. 6 a 7, bývalá ambulancia ORL – MUDr. Krúpa). Informovala o tom piešťanská radnica.

Obce a mestá piešťanského okresu patria k vyše dvesto slovenským samosprávam, v ktorých do konca roka prebehne výmena jódových profylaktík. Ich účelom je chrániť obyvateľov okolia jadrovej elektrárne v prípade havárie.

Mesto Piešťany bude jódové tabletky vydávať obyvateľom s trvalým aj registrovaným prechodným bydliskom v Piešťanoch. Nárok na ňu majú aj osoby, ktorým už bolo poskytnuté dočasné útočisko  v Piešťanoch  a  preukážu sa dokladom totožnosti.

Dospelým a deťom, ktoré sa ku dňu 1.  augusta 2022 dožili 8 rokov bude vydané celé balenie na osobu (4 tablety). Deti, ktoré sú ku dňu 1. 8. 2022 mladšie ako 8 rokov, dostanú polovicu balenia (2 tablety). Firmy a organizácia musia zaslať radnici zaslať písomné požiadavky na počet profylaktík  (dusan.bugan@piestany.sk).

Výmena jódových profylaktík prebiehala na Slovensku naposledy v druhej polovici roka 2017. V Piešťanoch si ich mohli obyvatelia prevziať v budove mestskej polície na základe občianskeho preukazu. Jeden človek vtedy dostal jódové tabletky aj pre ostatných členov rodiny a ich prevzatie potvrdil podpisom. O tom, ako bude výdaj prebiehať tento rok, mesto zatiaľ neinformovalo.


Čo je jódová profylaxia?

V ľudskom organizme sa nachádza od 20 do 50 mg jódu, denná spotreba je 0,15 ž 0,2 mh jódu, pričom vychytávanie jódu štítnou žľazou je 80-násobne vyššie proti iným orgánom. Z celkového množstva 50 mg jódu v tele sa v štítnej žľaze nachádza 10 – 15 mg (t.j. 20 – 30 %). Jód je potrebný pre produkciu hormónov štítnej žľazy.

Jodid draselný sa užíva v prípadoch jadrovej havárie alebo havárie jadrového reaktora na ochranu pred vychytávaním rádioaktívneho jódu štítnou žľazou. Vysokým dávkam v štítnej žľaze z koncentrovaného rádioaktívneho jódu sa dá predísť tým, že sa štítna žľaza nasýti nerádioaktívnym jódom. Tým sa zabráni vychytávaniu rádioaktívneho jódu v štítnej žľaze, ktorý sa do tela dostáva z kontaminovaného vzduchu, vody, mlieka a inej potravy.

Jodid draselný je v prípade jadrovej havárie potrebné podať čo najskôr, najlepšie do 2 hodín od úniku rádioaktívneho jódu.

Kedy sa zavádza?

Jódové tabletky sú určené výhradne pre použitie v prípade havárie jadrovej elektrárne. Ich podanie sa viaže len na informáciu o mohutnom úniku rádioaktívneho jódu. Užijú sa na výzvu, ktorú vydajú príslušné orgány na úseku civilnej ochrany prostredníctvom médií.

Užitie vyšších dávok jodidu draselného, ako je predpísané v príbalovej informácii k tabletkám, nezvyšuje ochranný efekt. Užitie tabliet počas normálnej prevádzky jadrových elektrární nemá žiadny ochranný efekt.

Ak to radiačná situácia bude vyžadovať, obyvateľom sa oznámi, aby po 24 alebo 48 hodinách užili ďalšiu dávku jodidu draselného.

Jeho užitie nie je univerzálnym opatrením proti účinkom rádioaktívneho žiarenia.

Zdroj: piestany.sk