Jediný krytý plavecký bazén v Piešťanoch bez dotácie zatvoria

Občianske združenie, ktoré prevádzkuje bazén v bývalom hoteli Sĺňava, tento rok nedostalo od radnice ani euro. Primátor prisľúbil, že problém bude vyriešený v auguste.

Až 400 detí zo športových klubov a približne rovnaký počet rekreačných plavcov môže prísť o možnosť celoročne využívať jediný krytý bazén v Piešťanoch. Zástupcovia športových klubov na tento fakt upozornili na zasadnutí mestského zastupiteľstva aj prostredníctvom transparentov. „Nechajte naše deti plávať, neberte im bazén,“ apelovali na vedenie piešťanskej radnice.

Mesto v roku 2016 vstúpilo do občianskeho združenia Bazén Piešťany, ktoré prevádzkuje 25-metrový krytý bazén v bývalom hoteli Sĺňava (dnes Adeli). Na jeho fungovanie samospráva ročne prispieva sumou 50-tisíc eur.

Zastupiteľstvo rozhoduje o pridelení dotácií fyzickým a právnickým osobám vždy na jar. Tento rok sa to kvôli pandémii ochorenia Covid-19 nestalo. Samosprávy totiž musia počítať s výpadkom z príjmov z podielových daní. O akú sumu pôjde, má byť jasné v priebehu leta.

„Bez prísľubu finančných prostriedkov od mesta budeme musieť po určitom čase prevádzkovanie plavárne ukončiť,“ povedal poslancom Pavol Škodný z o. z. Bazén Piešťany.

Z diskusie na zastupiteľstve nakoniec vyplynulo, že občianskemu združeniu by na prevádzku bazéna v tomto roku vystačil príspevok od mesta vo výške 15-tisíc eur.

„Budeme sa snažiť pripraviť na august dotáciu v takejto výške,“ prisľúbil primátor Peter Jančovič a dodal: „Subjektov, ktoré sú na hrane, je viac. Týchto žiadateľov bude treba sanovať.“

V Adeli je jediný krytý plavecký bazén v celom regióne. Využívajú ho dva plavecké kluby, ale aj vodnopólisti. Už roky čakajú na mestskú plaváreň, ktorá má vyrásť pri futbalovom štadióne.

Text a foto: Martin Palkovič