Jarné upratovanie Sĺňavy a Váhu už túto sobotu

Váh do Piešťan každý rok naplaví množstvo odpadkov, ale za časť znečistenia môžu aj domáci. Do každoročného upratovania sa počas týždňa písomných maturít zapojili žiaci stredných škôl a v sobotu 16. marca sa k nim pridá aj široká verejnosť.

Mesto Piešťany v spolupráci so Službami mesta Piešťany, Slovenským vodohospodárskym podnikom a občianskym združením Sĺňava Piešťany organizujú 9. ročník podujatia Jarné upratovanie Sĺňavy a Váhu.

Ako každý rok, vyčistenie od odpadkov potrebujú najmä brehy Váhu a Sĺňavy. Rieka tam aj tentoraz naplavila množstvo drobných plastov a ďalších nečistôt. Povodie Váhu nechalo počas zimy z brehov odstrániť náletové dreviny, a tak je neporiadok ešte viditeľnejší.

Zraz dobrovoľníkov, ktorí chcú v sobotu 16. marca pomôcť životnému prostrediu, je naplánovaný na 10.00 h u Dina, ale prísť môžu aj popoludní alebo v nedeľu 17. marca. Vrecia aj rukavice budú k dispozícii. Podujatie nájdete aj na Facebooku.

Vítaná je každá pomoc. Už začiatkom februára čistili breh Váhu pri Krajinskom moste dobrovoľníci, ktorí na asi 500 metrov dlhom úseku vyzbierali vyzbierali 10 vriec odpadu.

Usporiadatelia Jarného upratovania Sĺňavy a Váhu pripravujú aj Deň Zeme, v rámci ktorého na prelome apríla a mája prispejú k čisteniu prírody aj žiaci základných škôl.

Kontakt na organizátorov – zuzana.jakubisova@piestany.sk (mesto Piešťany), michal.fiala@piestany.sk (OZ Sĺňava Piešťany).

Text: Martin Palkovič Foto: Alain Janovjak