Izraelčania chcú lietať do Piešťan. Budú mať kde pristáť?

V budúcom roku by sa mohlo uskutočniť viacero charterových letov na linke Tel Aviv – Piešťany. Zástupcovia spoločnosti, ktorá ich môže sprostredkovať, nevie ako na ponuku z Izraela reagovať. Letisku totiž hrozí zrušenie.

Už tento rok Piešťany premeškali príležitosť profitovať zo zvýšeného záujmu izraelských turistov o strednú Európu. Poprad zareagoval a vďaka tomu do tatranského regiónu prišlo 1 500 turistov a s nimi tržby za ubytovanie a ďalšie služby v hodnote približne milión eur. „Súčasne s popradskými sa v Izraeli na tento rok pripravovali aj lety do Piešťan,“ píše portál etrend.sk.

Na štvrtkovom zastupiteľstve potvrdil záujem o piešťanské letisko z izraelskej strany aj Michal Toma zo spoločnosti Anius. Tá sa zaoberá sprostredkovaním cargo a charterových letov. Aj vďaka nej tunajšie letisko využili viaceré futbalové kluby a reprezentácie.

Výhodou tatranského regiónu je podľa Michala Tomu funkčná organizácia cestovného ruchu. Naopak, v kúpeľnom meste narazili na samé bariéry. „Letisko je súčasť niečoho väčšieho, čo ak funguje, funguje aj letisko. Pre budúci rok mám na stole 30 letov z Izraela. Neviem, čo im mám odpovedať, 29. novembra už bude neskoro,“ dodal Michal Toma.

Viceprimátor Michal Hynek v tejto súvislosti poukázal na nečinnosť členov predstavenstva. Druhý zástupca primátora Tomáš Hudcovič upozornil, že za likvidátora spoločnosti Letisko Piešťany je navrhnutý Alexander Floriš z advokátskej kancelárie JUDr. Sopko & JUDr. Floriš & JUDr. Spál, ktorá letisku poskytuje právne služby.

Jeden z jej partnerov, Peter Sopko, je zároveň členom dozornej rady a ako fyzická osoba dal letisku pôžičky za približne 300 tisíc eur. Na základe zabezpečovacieho prevodu práva je dočasným vlastníkom pozemku, kde stojí vzletová, pristávacia a rolovacia dráha.

„Mám dôvod si na základe toho celého myslieť, že je to celé dopredu naplánované, pripravený tunel, dostať letisko do úpadku, zahájiť likvidáciu a dostať sa k majetku spoločnosti za minimálnu sumu,“ povedal Michal Hynek.

Poslanec Michal Fiala nazančil, že podpredsedom predstavenstva sa v lete stal Michal Merga, ktorý má blízko k investičnej skupine Slávia Capital. Tá začiatkom apríla ohlásila plán pritiahnuť na Slovensko investíciu z oblasti leteckého priemyslu. Lokalitu jej zástupcovia nekonkretizovali.

Už 29. novembra sa uskutoční mimoriadne valné zhromaždenie spoločnosti Letisko Piešťany, ktoré má rozhodnúť o jej likvidácii. Podľa zástupcu najväčšieho akcionára (Trnavský samosprávny kraj) a predsedu predstavenstva Tibora Mikuša nemusí likvidácia spoločnosti nutne znamenať aj likvidáciu samotného letiska.

„My zastavíme vznik ďalších pohľadávok, pretože ak by sme nezastavili, môžeme sa dostať do situácie, že veritelia môžu dať návrh na konkurz. Tým pádom veriteľ určuje, kto bude správcom konkurznej podstaty. Tu naopak určujú akcionári, kto bude poverený likvidáciou letiska a kto bude pod dohľadom akcionárov celý proces riadiť,“ povedal Tibor Mikuš pre Piešťany TV.

Tomuto procesu už zrejme nezabráni ani včerajšie rozhodnutie menšinového akcionára, ktorým je Mesto Piešťany. Zastupiteľstvo vo štvrtok jednohlasne odporučilo realizovať vklad do základného imania spoločnosti vo výške sumy získanej z uplatnenia záložného práva za nezaplatenú daň z nehnuteľnosti.

Poslanci však majú podmienky. Chcú, aby sa všetci aktuálni členovia dozorných orgánov vzdali nárokov na nevyplatené odmeny. Ďalej má byť ich odmena znížená na 100 eur mesačne. V správnej a dozornej rade chcú mať zástupcov, ktorých sami navrhnú. Letisko by tiež malo predať prebytočný majetok a z takto získaných finančných prostriedkov vysporiadať svoje záväzky.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič