Investícia na Bratislavskej: Poslanci predaj a výmenu pozemkov odmietli

O mestské pozemky oproti Kauflandu nežiadal budúci investor, ale firma Tax-Audit, ktorá doteraz vlastnila väčšinu parciel na dotknutom území. To sa nepozdávalo niektorým poslancom. Návrh na predaj a výmenu zastupiteľstvom neprešiel.

Na mieste bývalých skladov na Bratislavskej ceste chce česko-holandská spoločnosť Fidurock postaviť nákupnú galériu, zariadenie sociálnych služieb a dve päťpodlažné polyfunkčné budovy. Časť pozemkov už vlastní prostredníctvom firmy ZKA Slovakia, ktorá ich v polovici júla získala od audítorskej spoločnosti Tax-Audit.

Rozpočet projektu je 14,5 mil. eur. Zástupcovia investora mestu sľúbili, že postavia aj časť komunikácie s pracovným názvom Broskyňová, ktorá bude spájať Bratislavskú cestu a Komenského ulicu. Taktiež deklarovali záujem vybudovať cyklochodník v celej dĺžke tejto ulice. Druhú časť Broskyňovej, približne od záhradkárskej osady po zimný štadión, by malo realizovať mesto.

„Chceme, aby okolie nášho projektu vyzeralo čo najlepšie, aby malo aj zeleň,“ povedal poslancom Štefan Puci z Lincoln Property Company, ktorá pre Fidurock zabezpečuje realizáciu projektu. Dodal, že cyklochodník a zeleň vybudujú na pozemkoch, ktoré v súčasnosti vlastní samospráva.

„Môžeme sa zaviazať, že ak cestu nezrealizujeme, všetky náklady, ktoré by malo mesto s realizáciou, budú od nás vymožiteľné,“ pokračoval David Hauerland, zástupca spoločnosti Fidurock.

Podobným spôsobom mesto zaviazalo firmu HB Reavis, ktorá v rámci výstavby Auparku musela postaviť aj cestu, chodníky a kruhové objazdy na Nitrianskej ulici.

„Ako chcete technicky zabezpečiť, že predáme Tax-Auditu a zaviažeme spoločnosť, s ktorou nič nemáme, aby niečo spravila,“ zhrnul výhrady časti poslancov k odpredaju a výmene pozemkov Tomáš Hudcovič.

Počas rozpravy tiež povedal, že nespochybňuje investičný zámer, ale chce, aby bola samospráva opatrná. Poukázal tým na Trajan center a Paralympijske centrum. Oba tieto projekty mali vyrásť na pozemkoch, ktoré investori získali od mesta, ale svoje sľuby nikdy nenaplnili.

„Keď to (pozemky, pozn. red.) prejde na Tax-Audit nie je problém dohodnúť, že všetky práva a povinnosti prechádzajú na ZKA,“ odpovedal mu konateľ Tax-Auditu Viliam Kupec.

Jeho firma kúpila pozemky pod bývalými skladmi v roku 2012 od Trnavského samosprávneho kraja za 485-tisíc eur. Dovtedy zanedbaný priestor nechala vyčistiť a oplotiť, aby mohli ľudia prechádzať po chodníku k zimnému štadiónu. Tento chodník vedie cez pozemok, ktorý do polovice júla vlastnila.

Piešťany by výmenou a predajom pozemkov v tejto lokalite získali 135-tisíc eur. Návrh však nedostal podporu trojpätinovej väčšiny, ktorá je potrebná v prípade osobitného zreteľa. Za hlasovalo 11 poslancov, siedmi sa zdržali a jeden bol proti. K tomu, aby návrh prešiel, chýbali dva hlasy.

Je pravdepodobné, že zastupiteľstvo sa bude podobnou žiadosťou zaoberať na jednom zo svojich najbližších zasadnutí.

Bývalé sklady oproti Kauflandu na snímke z roku 2014.

Text: Martin Palkovič Titulný obrázok: Fidurock/Linkcoln Property Company