Informácie o plných autobusoch Talianov sú hoax

Rehabilitačné zariadenie rázne poprelo informácie, ktoré šíria niektorí nezodpovední obyvatelia Piešťan. Reagovalo tak na nepravdivé tvrdenie, ktoré zverejnené na sociálnej sieti Facebook.

V Adeli Medical Center neprijali návštevníkov z Talianska, kde je najväčší výskyt koronavírusu v Európe, už dva týždne. Tvrdenia o ich nedávnom príchode v autobusoch sú vymyslené. Do Adeli aktuálne necestujú žiadni klienti zo zahraničia.

„Vyjadrenie o príchode autobusov z Talianska je ABSURDNÉ a nepravdivé. Absurdné aj preto, že ľudia s následkami mŕtvice alebo detskej mozgovej obrny na invalidných vozíkoch LOGICKY, necestujú autobusom! Šírenie poplašnej správy je trestné, hanobenie dobrého mena na verejnosti,“ bránili sa zástupcovia rehabilitačného centra v diskusii na Facebooku.

Stanovisko Adeli zverejnila piešťanská radnica:

Ochrana zdravia zamestnancov aj klientov je na najvyššej priečke dôležitosti a denne prijíma Adeli, v rámci odporučení MZ SR aj Úradu verejného zdravotníctva mimoriadne dezinfekčné a ochranné opatrenia.

Príchod pacientov z Talianska je pozastavený už ostatné 2 týždne, aktuálne k nám nepricestujú žiadni zahraniční klienti.

Opatrenia v Adeli sa týkajú cirkulácie vzduchu vo vnútornom priestore, zrušila sa rekuperácia. Vykonáva sa vzduchová dezinfekcia a plošná dezinfekcia na alkoholickej báze. Boli prijaté prísne pravidlá dezinfekčnosti v rámci podávania stravy. Takisto denne kontrolujeme zdravotný stav pacientov a riadime sa presnými pokynmi Ministerstva zdravotníctva SR.

Vytvorili sme a uviedli do užívania algoritmus (postup filtrovania pacientov a ich sprievodných osôb podľa zdravotného stavu, pričom sa okrem iného meria telesná teplota a zisťuje cestovateľská anamnéza). Tieto opatrenia riadime usmerneniami hlavného hygienika v súvislosti s výskytom koronavírusu 2019-nCOV na Slovensku a  opatrenia operatívne aktualizujeme.

Zdroj: piestany.sk