Hystéria okolo bielych dodávok: Vyšetrovanie pokusy o únos nepotvrdilo

Doterajšie vyšetrovanie nepreukázalo, že sa približne pred mesiacom niekto pokúsil v obciach Trebatice a Veselé uniesť deti. Cez internet sa napriek tomu šíri panika, ktorá spôsobuje problémy vodičom bielych dodávok.

„Od istého času sa skoro každý deň cítim ako podozrivý,“ hovorí jeden z nich. Jeho povolaním je rozvoz tovaru po trnavskom a trenčianskom kraji. Dodáva, že po zverejnení informácií o údajom pokuse o únos v Trebaticiach, sa rozpútala zbytočná hystéria.

Naposledy takýto prípad zaznamenali minulý týždeň v obci Šulekovo. Policajtov privolali k podozrivej bielej dodávke. „Jednoznačne nešlo o pokus o únos. Vodič auta iba upozorňoval dieťa, aby nešlo po ceste,“ povedala krajská hovorkyňa polície Martina Kredatusová s tým, že hliadka dorazila na miesto ihneď po obdržaní oznámenia.

„Polícia k prípadu pristupovala a stále pristupuje maximálne seriózne a žiaden z podnetov, ktorý sme dostali alebo získali iniciatívnym operatívnym konaním, nebol podcenený,“ uviedla hovorkyňa.

K prípadom v obciach Trebatice a Veselé z druhej polovice apríla dodala: „Doteraz sa nepodarilo preukázať, že by došlo k pokusu o únos, na preverovaní okolností polícia ešte stále pracuje.“

Kriminalisti preverili aj kamerové záznamy z Trebatíc, kde sa mal prvý pokus o únos v našom regióne vyskytnúť. Strach z bielych dodávok pomohol rozpútať článok portálu PNky.sk založený na sprostredkovanom tvrdení malého dievčaťa, ktoré vraj videlo muža s vrecom a kuklou na hlave.

Text a foto: Martin Palkovič