Hokejisti odkázali rodičom a trénerom: Dajte deťom viac slobody

Hokejový klub HK Havrani pripravil v Piešťanoch v spolupráci so Slovenským zväzom ľadového hokeja a pod záštitou Asociácie športových klubov Piešťany v pondelok 18. marca stretnutie s bývalými slovenskými hokejovými reprezentantmi.

Do Piešťan prišli „zlatí chlapci“ porozprávať nielen o svojich úspechoch, prehrách a víťazstvách, ale aj o novom pohľade na hokejový rozvoj mládeže. Pozvanie prijali hokejisti Miroslav Šatan, Ján Lašák, Richard Pavlikovský a Dušan Milo. Diskusie sa zúčastnil aj športový odborník Dušan Benický a fínsky hokejový expert Jukka Tiikkaja, ktorý v súčasnosti pracuje pre slovenský hokejový zväz.

Hokejisti rozprávali o nielen svojej ceste k hokeju a úspešnej kariére. Venovali sa najmä súčasným problémom a výzvam, ktorým čelí slovenský hokej. Miroslav Šatan ako jeden z problémov slovenského hokeja vidí v nedostatočnej voľnosti detí rozvíjať svoju kreativitu. Podľa neho sa vytratila radosť z hry ako takej. „Myslím si, že naša generácia uspela v NHL preto, lebo detstvo sme trávili na ulici, hrali sme rôzne športy – hokej, futbal, basketbal, tenis. Táto všestrannosť nás pripravila na veľkú kariéru,“ vysvetlil Šatan.

Hokejisti odmietajú prístup rodičov, ktorí dieťa dajú na hokej a po niekoľkých tréningoch už očakávajú maximálne výkony. Pripustili, že v dnešnej internetovej dobe je náročné dlhodobo motivovať deti k pohybu. „Dôležité je vytvárať priestor pre pohyb. Fínsky ľadový hokej si osvojil nové myšlienky a trendy už dávno. To posilnilo žiacke a juniorské tímy a teraz vyhrávajú súťaže,“ uviedol Jukka Tiikkaja. Kým v minulosti patrili žiacke kategórie vo Fínsku medzi priemer, vďaka modernizácii hokeja sa vyšvihli na popredné priečky.

Bývalý reprezentačný brankár a súčasný tréner brankárov Ján Lašák podotkol, že v deťoch musia rodičia a tréneri vzbudzovať zápal pre hru. „Nemôžeme čakať, že z nich hneď budú hráči NHL. Iba trvalé nadšenie pre hru prináša výsledky,“ skonštatoval. Ako trinásťročnému mu zakázal lekár hrať hokej na jeden rok. Podľa neho mu odlúčenie od športu pomohlo udržať motiváciu. „Radosť pre hru sa prejavovala tiež tak, že ako deti sme hrali hokej aj bez puku. Iba s kameňom,“ doplnil hokejového kolegu Šatana.

Filozofia klubu HK Havrani stavia na myšlienkach, aké odprezentovali „Zlatí chlapci“. „Na ľade hráčom zdôrazňujeme, že hráme pre radosť a výsledky nie sú dôležité. Podstatná je dôvera medzi trénermi, rodičmi a hráčmi. O rešpektovanie tejto filozofie prosíme aj rodičov,“ uviedol viceprezident  Havranov Peter Bohuš.

Najmä najmladší hráči sa tešili z autogramiády, pretože sa dotkli svojich hokejových vzorov.

Na 25. marca pripravuje Asociácia športových klubov Piešťany seminár na tému Máte doma športovca? O tom, ako reagovať na deti počas tréningu  bude rozprávať športový psychológ Peter Kuračka.

Text a foto: Tlačová správa – HK Havrani