Hokej : „Trojštátny“ útok susedov na slovenskú Tipsport ligu

Česká tlačová kancelária včera priniesla správu o možnom vstupe moravského klubu VHK Vsetín do slovenskej Tipsport ligy. Valašský klub sa tak pridal k dvojici klubov z Poľska a Maďarska, ktoré prejavili záujem o vstup do najvyššej slovenskej hokejovej ligy už dávnejšie. Podľa neoficiálnych informácií ide o kluby z mesta Miškolc a poľských Katovíc.

Záujem o vstup do slovenskej (Tipsport) extraligy rastie. Aj domáce kluby majú chuť hrávať najvyššiu slovenskú súťaž. Príkladom je mesto Liptovský Mikuláš, ktoré v roku 2015 vynaložilo na čele s primátorom Jánom Blcháčom enormnú snahu vrátiť do severoslovenského mesta hokej na najvyššej úrovni odkúpením práv od ŠHK 37 Piešťany.

Záujem maďarského Miškolca bol hokejovej verejnosti známy už v roku 2015. „Máme záujemcu, ktorý by chcel byť účastníkom našej najvyššej súťaže,“ uviedol začiatkom týždňa šéf hokejovej ligy Richard Lintner pre Hospodárske noviny. Podľa zistení HN by príchod klubu zo severovýchodu Maďarska (asi 100 kilometrov od Košíc) priniesol výraznú finančnú injekciu do Tipsport ligy. Suma 1-mil. eur by sa podľa HN mala prerozdeliť medzi kluby.

„Mám informácie, že chcú vložiť aj nejaké peniaze – hovorí sa o milióne eur,“ povedal Viliam Ružička, predseda Predstavenstva Dukly Trenčín. Ak by sa táto suma rozdelila rovnomerne medzi všetky tímy najvyššej súťaže, každý by dostal po 100-tisíc eur, píšu Hospodárske noviny.

Druhým záujemcom o vstup je poľské mužstvo. Včera to potvrdil šéf riadiaceho orgánu Pro-Hokeja Richard Lintner. „Momentálne ešte nie je uzavretá otázka možného zahraničného účastníka v nasledujúcej sezóne Tipsport Ligy. Rokovania prebiehajú s jedným poľským a jedným maďarským tímom.“ Podľa neoficiálnych zdrojov ide o klub z mesta Katowice (270 kilometrov z Piešťan).

Tretím záujemcom je z minulosti veľmi úspešný moravský celok VHK Vsetín (106 kilometrov od Piešťan). Klub si záujem fanúšikov overuje na svojom Faceboku, ako aj priamym hlasovaním na stránke klubu. K dnešnému dňu 2/3 hlasujúcich sú za vstup klubu do slovenskej súťaže.

S príchodom zahraničných klubov by sa výrazne zvýšila prestíž ligy, nakoľko kluby spoza hraníc sú finančne a hráčsky na kvalitnej úrovni. Meniť by sa mal aj počet účastníkov, ktorý by mohol narásť až na dvanásť a tým aj celá štruktúra súťaže.

Autor: Rasťo Gavora