Hokej: Tibenského sólo si pýta zlatú prilbu

Výborný hokej, skvelé derby. Pätica nepremenených „tutových“ šancí havranov, pozápasové oslavovanie brankára Valenta početnými fanúšikmi hostí, ako muža zápasu. Hokej, kedy prehra nemrzí. Havrani posilnení o nové mená znova herne ožívajú. Hokej s mnoho prívlastkami, ale iba s jedným kráľom.

V 56. minúte zápasu za stavu 1:3 sa bratislavský rodák Jozef Tibenský odhodlal k nevídanému sólu, ktoré dokonale zaskočilo defenzívu hostí. Vypýtal si tak kandidatúru na ocenenie „zlatá prilba“, ktoré sa udeľuje sa za najkrajší gól daného mesiaca a autor víťazného gólu môže svoju zlatú prilbu nosiť na všetkých ligových zápasoch počas toho nasledujúceho.

Zmeny v zostave havranov privodili obrovský obrat v hre. Mužstvo vyzerá ako znovuzrodené, pokropené kvitnúcou živou vodou. Na hosťovanie prišli do Piešťan z prvoligovej Senice dvaja prepotrebný obrancovia Šimon a Pavešic a „na stálo“ útočník Kolena. Bohužiaľ pre Pavešica sa hosťovanie do konca mesiaca skončilo predčasne. V poslednej tretine si súbojom pri mantinely s pomocou súpera privodil zlomeninu kľúčnej kosti. Zmeny nastali aj v osadení útokov, ako aj v ich nasadzovaní.

Veľkú dávku kritiky a aj upozornenie od fanúšikov pre šéfa extraligy za svoj výkon si z Piešťan odniesol rozhodca Vladimír Snášel.

Havrani sa do favorita pustili od začiatku bez rešpektu. Už pri prvom striedaní mohol pri troche šťastia otvoriť skóre Tomčák. Zoči-voči Valentovi však nepremenil. Aj druhá tutovka patrila havranom. Mikula z medzikružia napálil brvno razanciou zbíjačky do asfaltu. Keď ani Brancis netrafil osamotený pred bránou sieť, začínalo sa na svet pýtať porekadlo, nedáš dostaneš. Napriek porekadlu skóre otvoril utešenou bombou pod brvno až Mikula v 13. minúte, okamžite po buly. Nitra vyťažila maximum z darovaných presiloviek a ešte do konca tretiny výsledok otočila na 1:2.

V druhej tretine hra mierne opadla. Mierne aj tak znamenalo vyšší level úrovne tipsport ligového duelu. Snaha havranov stále doplácala na absenciu šťastia, zatiaľ čo Nitra hladkala jej chrbát. V 32. minúte Bene doklepol odrazený puk do siete. Zníženie mal na svojej hokejke ex-nitrančan Saliji, ktorý po návrate z trestnej lavice okamžite našliapol do samostatného nájazdu, avšak stroskotal opäť na výbornom Valentovi.

V poslednej časti hry havrani všemožne usilovali o skorigovanie výsledku. Po góle Jozefa Tibenského prišiel ofenzívny tlak, kedy väčšina hráčov Nitry buď ležala v smere strely, alebo pred bránou ozlom – krky bránila jednogólový náskok. Napriek prehre si domáci vyslúžili od vďačného publika potlesk za predvedený výkon.

V ďalšom kole nastúpia havrani na ľade Zvolena. Zápas začína v utorok 19. januára o 18. hodine. Najbližší domáci duel bude v Piešťanoch v piatok 29. januára a súperom bude MHC Martin.

Autor: Rasťo Gavora Foto: Roman Tibenský, Marek Bučko Video: Pavol Jurák

DPP_0010 IMG_9574 foto R_Tibenský IMG_9560 foto R_Tibenský IMG_9726_1 foto R_Tibenský