Hokej: Hráči poskytujú fanúšikom hokejové kúpele

V zápase ŠHK 37 Piešťany – HK Nitra 3:2 (1:0,1:2,1:0), videlo 1 613 platiacich divákov hokej vynikajúcej úrovne. Piešťanskí havrani doslova poskytujú svojim priaznivcom svojou hrou a výsledkami z posledných zápasov blahodárne kúpele. Po zápase sa hokejovým stánkom nieslo mohutné: My sme tu doma!

Počas tohtoročnej sezóny bola nálada na tribúnach často krát hlboko pod bodom mrazu, kedy rezignácia, či vdychovanie „bronchitídou nasiaknutého hokejového vzduchu“ na piešťanskom zimáku vytváralo pocit fanúšikovskej bezmocnosti často s atmosférou „kašlem nato“.

Ubolené srdce a pľúca zanesené z pokazeného vzduchu predchádzajúcich duelov však dostávajú v posledných zápasoch tú najliečivejšiu obrodu. Hráči sa nerozhodli pre Tatry, divákom poskytujú rovno najčistejšie možné Himaláje.

Ruka v ruke s obrodou zdravia dodávajú hráči priaznivcom plné noše hrdosti na svoj klub a mesto. Pozápasové „My sme tu doma“, letiace smerom už len mumlajúcim priaznivcom Nitry, dokázalo, že práca trénerskej dvojice Gudas – Krišák prináša v hokejových Piešťanoch zaslúžené ovocie a na tribúny radosť.

Po skvelom obrate v zápase s Duklou Trenčín si Piešťanci pripísali ďalšie dôležité tri body po heroickom výkone s favorizovanou Nitrou, kedy až dva góly v sieti hosti sa ocitli v oslabení o jedného hráča. Najcennejší tretí, znamenajúci víťazstvo dokázali domáci vsietiť dokonca po „prežití“ oslabenia o dvoch mužov.

Medzi najväčšie pozitíva hry havranov bezpochyby patrí psychická odolnosť v záveroch zápasoch, respektíve tretín, čo v minulých sezónach nebolo zvykom. Typickým príkladom bolo posledných 41 sekúnd zápasu, kedy to najlepšie z Nitry v prevahe o dvoch mužov nedokázalo bojujúcich Piešťancov preľstiť a vyrovnať, ba dokonca ani riadne vystreliť na istého Šúreka.

Prvý gól stretnutia padol pri vylúčení Peška. Po vypichnutí puku sa dostal do brejku kapitán Brňák a strelou švihom ponad lapačku nedal neistému Lakosilovi v bráne Nitry šancu.

V druhej časti hry mala viac z hry Nitra. Domáci pobúdzali súpera k aktivite svojimi ojedinelými nepresnosťami a rýdzo ofenzívna Nitra si razom vytvárala šance. Jednu z nich využil veterán Stumplel v 29. minúte, kedy svojim tečom z tesnej blízkosti pred Šúrekom rozjásal početný kotol fanúšikov z Nitry.

Domáci naklonili misky na svoju stranu v 32. minúte. Po kostrbatej strele Jaborníka a využití svojej dravosti v spojitosti s výbornou stabilitou na korčuliach v ataku obrancom ľahkým tečom Rapáč dáva na 2:1. Posledné slovo v tretine si zobral Nitran Tománek. Najlepšie prečítal hru po nevydarenej strele, či prihrávke od spoluhráča a sám pred Šúrekom „medzinožniakom“ vyrovnal na 2 : 2.

Finálna časť hry sa musela veľmi páčiť a baviť. Nitra napriek až ôsmym minútam pridelených hlavným rozhodcom na početnú výhodu nedokázala skórovať a svojim často profesorsko – malátnym prístupom a jednostajným hráčov „kibicovaním“ o verdiktoch arbitrov urazila karmu tohto zápasu. Spravodlivým výsledkom bola odmena poctivej hry Piešťancov v podobe víťazstva.

Od 46. minúty mala Nitra možnosť hrať vyše minútu 5 na 3. Okrem strely Mezeia, ktorá pozorného Šúreka nijak neprekvapila hostia nič „Piešťanoborné“ nevymysleli. Naopak. Po návrate Jaborníka a získania buly v útočnej tretine Piešťanci rozhodli. Strelu D. Pašeka ešte Lakosil „polokryl (po strele mieriacej medzi betóny brankár netušil kde je puk), prišlo doťuknutie z hokejky hrdinu zápasu s Trenčínom Tibora Kutálka, ktorý dopravil puk za bránkovú čiaru a rozjásal slušne zaplnené tribúny.

V 52. minúte ešte zahodil trestné strieľanie po faule v samostatnom nájazde miláčik tribún Václav Stupka.

V ďalšom stretnutí narazia havrani v ďalšom mimoriadne dôležitom zápase už v utorok na MHC Martin, na ktorý strácajú už iba 4 body.

Stretnutie rozhodovali Rudolf Lauff, Martin Kobra a Andrej Bogdaň.

Text: Rasťo Gavora Ilustr. foto: Laco Duračka Video: Pavol Jurák