Hokej: Havrani konečne narazili na žilu endorfínu. Dúfajme

Obrovským výdychom úľavy s malou, ale veľmi intenzívnou oslavou, ktorú často vidí len kút, či tma večernej prechádzky sa skončil pre piešťanského fanúšika duel jeho havranov na ľade Banskej Bystrice. Zverenci Lea Gudasa sa postarali o najväčšie prekvapenie kola, keď naplno bodovali a po výhre 3:5 ((0:2, 2:1, 1:2) si pripísali tri body. Dúfajme, že sa našlo to, čo sa tak intenzívne deväť kôl hľadalo.

Najprv pocity, potom fakty. Aj v zhodnotení. Tak má vyzerať šport. Intenzívna oslava v rohu či na večernej prechádzke je len synonymum pre okamih, pri ktorom zbierate ovocie svojej náklonnosti k športu srdcu blízkemu. Prajete si, aby oná neplodná plocha, v ktorej sa toľko hrabete so svojim mužstvom a naraz narazíte na žilu žitia. Bola tým, čo Vás bude sprevádzať a neopustí Vás. Žila, ktorá prinesie „mamon“. Proste potrebujeme body, preto ten mamon. :-)

Bystrica prvý gól darovala. Veľká osobná chyba obrancu Šmacha začiatkom druhej minúty skončila dorážkou Marcela Holoviča a otvorením skóre. O deväť minút neskôr prišlo na hokejové šachy. Pätica domácich zabudla na osamoteného Romana Tvrdoňa pred bránou dlhočizného Mathieu Corbeila v bráne Bystrice kam mierila prihrávka zlého muža zápasu Belluša a bolo 0:2.

V 26. minúte bola vypočuté večné piešťanské pišťanie po góle od modrej. Richard Filip podal ruku šťastene, ktorá praje tomu, kto jej ide v ústrety. Napriek enormnému prehusteniu s koncovkou v podobe obrovského gólmana Bystrice puk prešiel až do siete aj po ľahkom nahodení.

Domáci ožili. Do konca druhej časti hry znížili na 2:3.

Top okamih zápasu prišiel v 42. minúte. Mikula našiel na útočnej modrej vrátivšieho sa z trestnej lavice Martinsa Giptersa, ktorý zastavil dych na tri sekundy všetkému, čo si praje žlto modrý úspech. V tlaku s dvoma obrancami, sťa by dvojitá svokra dočahujúc svojho „miláčika“ Lotyš obstál. 2:4. Havranov nezlomil ani kontaktný gól na 3:4 zo 46. minúty. V záverečných minútach, ktoré trvali večnosť aj kúsok dlhšie, najprv Andrej Košarišťan chytil tutovku Basta, aby Jakub Ručkay, jeden z najskôsenejších dostal šancu si uderiť kladivom naposledy, do prázdnej brány. 3:5.

V 40. kole Havrani hostia v derby Nitru. Zápas 17. januára začína tradične o 18. hod.

Autor: Rasťo Gavora Foto:Marek Bučko