Hlavným exponátom výstavy Autolinea bol Giom

Tento rok Autolinea mapuje podrobnejšie rozpracované dizajnérske projekty, vytvorené poprednými československými dizajnérmi v rokoch 1968 až 1988. Výstavu kurátorky realizuje zberateľ Peter Chudý a verejnosti je prístupná do 11. novembra vo foyeri kultúrno-spoločenského centra Fontána.

Na výstave venovanej  osobnostiam avantgardy československeho automobilového designu, sú prezentované návrhy automobilov z tohoto obdobia a množstvo doteraz neznámych kresieb a fotografií.

Hlavným exponátom bol pri vernisáži, ktorá sa uskutočnila 6. novembra, športovo-pretekový prototyp Giom 01Fiat 1600 2xDOHC z roku1974.

Plne funkčné vozidlo zreštaurované prešlo v uplynulých dvoch rokoch reštaurovaním a nachádza sa v zbierke Jána Ondrejku – účastníka seriálu Majstrovstiev Európy v pretekoch automobilov do vrchu v triede klasik.

Výstava tiež prezentuje realizačné výstupy druhej etapy projektu archeDESIGN, ktorého cieľom je skúmať komplexne slovenskú dizajnérsku tvorbu.

Projekt archeDESIGN má byť motiváciou pre nastupujúcu generáciu talentovaných mladých ľudí k sebavedomejšiemu vystúpeniu v rámci nových podmienok daných technológiami 4G.

Text: Tlačová správa (krátené) Foto: Martin Palkovič