Hádzaná vstala z popola, Piešťany sú v prvej šestke extraligy

Víťazstvo v záverečnom kole základnej časti na palubovke Slovana Modra (23:14) si hráči MHK Piešťany zaistili postup do prvej šestky Slovnaft Handball Extraligy. Ich domáce zápasy sú

Klub z kúpeľného mesta v predchádzajúcich štyroch zápasoch nevyhral, v stredu 30. januára mu preto išlo o veľa. Vytúženým šiestym miestom si predtým totiž nemohol byť istí. Podarilo sa im to aj vďaka tomu, že ich tabuľkoví konkurenti z ŠKP Bratislava prehrali s MHC Štart Nové Zámky 27:30.

„Cieľ bol šieste miesto a manažér Jozef Kapša povedal na zasadnutí klubu, že by sme chceli byť v prvej štvorke. Zrazu všetci spozorneli, on dodal, že aspoň v návštevnosti,“ spomína na začiatok sezóny tréner MHK Piešťany Martin Nedorost.

Aj túto ambíciu Piešťany naplnili. Ich domáce zápasy sú tretie najnavštevovanejšie aj napriek tomu, že sa často hrá v nedeľu alebo cez týždeň a neskoro večer. Na hádzanú do Diplomat arény pravidelne chodí 300 až 400 ľudí.

„Vznikla tu veľmi dobrá partia,“ hovorí o svojich zverencoch tréner a dodáva: „Pre nás bolo najdôležitejšie stlmiť jednotlivé osobnosti.“

Popri starších a skúsených hráčoch (Michal Meluš, Pavol Polakovič a Tomáš Laho) sa podľa jeho slov vyťahujú mladší – Michal Minarovský, Lukáš Rakús či Marcel Majerník. Ten je pritom jedným z posledných odchovancov piešťanskej hádzanej, ktorej uškodila dlhoročná absencia vhodných priestorov na tréningy aj zápasy.

„To čo sme rozbehli s mládežou, je vecou posledných troch – štyroch rokov. Momentálne máme starších a mladších žiakov a prvý rok sme postavili aj dievčatá,“ dodal tréner mužov. Jeho tím trénuje a hrá domáce zápasy v basketbalovej Diplomat aréne, mládež našla útočisko v hale Gymnázia Pierra de Coubertina. „Pre Piešťany by bolo určite dobré, aby sa podarilo postaviť ešte jednu športovú halu,“ myslí si Martin Nedorost. Rokovania na túto tému s novým vedením radnice sú rozbehnuté, dôležité bude nájsť vhodné miesto.

Po zrušení „Nafukovačky“ to išlo s piešťanskou hádzanou dolu vodou, ale v posledných rokoch vstáva z popola a úspechy v extralige by mohli k tomuto športu pritiahnuť aj ďalšie generácie.

Text: Martin Palkovič Foto: MP, Marek Bučko