Futbal: Pri zaplnenom štadióne vyhrali muži prvý zápas

Zápas so Zavarom priniesol po vyrovnanom priebehu prvé tri body do tabuľky šiestej ligy. Rozhodol o tom gól Martina Gulu v 90. minúte. Výborne sa darilo aj dorastencom, ktorí v prvom domácom zápase sezóny v druhej lige porazili klub z Bratislavy. Nepríjemnú skúsenosť majú naši žiaci v druhej lige, keď si v Komárne prešli doslova šikanou zo strany rozhodcu a usporiadateľov.

1. kolo Piešťany – Zavar 3:2

Góly: 26. Jozef Glos, 55. Pavol Maraz, 90. Martin Gula – 64. Marek Sudin, 67. Matúš Beňo

Zostava 1. kola:  Budka, Szabo, Krajčovič, Beblavý, Lipka, Glos, Kusý, Gula, Štefanka, Doktor (´Miškech), Maraz (´Korec)

Szilárd Petényi, asistent trénera:  V úvodnom stretnutí sa obaja aktéri prezentovali kvalitnými výkonmi, výsledkom čoho bol divácky atraktívny, s množstvom šancí a zároveň dramatický duel až do samotného záveru. Presadili sme sa po dorážke, keď hosťujúci brankár neudržal strelu Kusého, keď sa najlepšie zorientoval Jožko Glos a otvoril skóre zápasu. Zvýšiť sme mohli po strelách Štefanku, ktoré skončili na konštrukcii brány. Hostia vytvorili niekoľko nebezpečných situácií najmä po dlhom vhadzovaní, ktoré sme dokázali upratať. V 2. polčase sa individuálne presadil Maraz, ktorý ukázal veľký prehľad pri zakončení. Dvojgólové vedenie definitívne nezlomilo hostí, ktorí dokázali dorovnať v krátkom časovom úseku, k čomu sme prispeli aj my vlastnou nekoncentráciou pri unáhlenom výkope v snahe isť do rýchleho protiútoku a nepokrytím hráča v pokutovom území, ktorý pohodlne skóroval. Striedajúci hráči a preskupenie prinieslo nový impulz s množstvom nebezpečných siutácií a štandardiek pre bránu hostí , kde až v nadstavenom čase po rohovom kope Glosa sa presadil Gula a definitívne uzavrel výsledok zápasu. Uznanie si zaslúžia všetci aktéri na ihrisku a aj diváci, ktorých podpora bola cítiť.

Starší dorast 2. kolo Piešťany – Domino Bratislava 3:0 (1:0)

Góly: 37. Matej Hodulík,  47. Juraj Štefanka, 78. Jozef Janotík

Zostava 2. kola:  Červenka – Horil (Lenovský), Rusnák, Polačik, Stanek – Janotík (Unger), Prelovský, Strelec, J. Štefanka, Hodulík (Sedláček) – Korec (Ozimák)

Martin Javorka, tréner: Prvý domáci druholigový zápas s ďalším nováčikom súťaže bol veľmi náročný, lebo o súperovi sme mali informácie, že je pomerne silný na lopte a naviac minulý rok sme v rámci letnej prípravy s týmto súperom prehrali prípravný zápas rozdielom triedy. Celý týždeň sme sa pripravovali na spôsob hry hráčov Domina, chceli sme eliminovať ich silné stránky a vnútiť mu náš spôsob hry, založený na rýchlej krídelnej kombinácii a podporovaný výbornou fyzickou pripravenosťou. Zápas sa odohrával dlho medzi šestnástkami, ani jedno z mužstiev nechcelo urobiť chybu, hralo sa veľmi zodpovedne v obranných činnostiach a tak prvá príležitosť, ktorú si vypracoval Lukáš Stanek po peknom sóle, neskončila gólom a druhá príležitosť vznikla po krásnej kolmici Jurka Štefanku na Filipa Korca, ktorého samostatný nájazd skončil na tyči hosťujúcej brány. Gólový moment prišiel v 37. minúte, keď na priamy kop Maťa Hodulíka brankár hostí zle zareagoval a lopta na mokrom teréne skončila v sieti. Do prestávky sme mali ďalšiu vyloženú šancu, keď opäť Maťo Hodulík nedočiahol na krásnu krížnu prihrávku od Filipa Korca a loptu nezasunul do poloprázdnej brány. V druhom polčase sme chceli pokračovať v trpezlivej, zodpovednej a koncentrovanej hre, pretože sme vedeli, že dobré tempo zápasu nám bude kondične vyhovovať a s pribúdajúcimi minútami si vypracujeme ďalšie gólové príležitosti. Vstup do druhého polčasu nám vyšiel, keď po krídelnom úniku Filipa Korca jeho nezištnú prihrávku z 8 metrov umiestnil k tyči Jurko Štefanka. Vzápätí Filip Korec unikol obrane hostí a svoj druhý samostatný nájazd znova nepremenil, keď prestrelil bránu hostí. Od tohto momentu sme postupne ovládli dianie na ihrisku, hráčov Domina naša výborne fungujúca defenzíva k ničomu nepustila a tak sme si vypracovali aj ďalšie šance. Hostia od 70. minúty už nezvládli vysoké fyzické tempo zápasu, a tak v 78. minúte po prieniku Maťa Hodulíka jeho nezištnú prihrávku zasunul do prázdnej brány „Jojco“ Janotík. Do konca zápasu už bolo na ihrisku len jedno mužstvo, len škoda, že už následné vyložené príležitosti zostali nevyužité. Tri nepremenené samostatné nájazdy Seba Ozimáka a jeden Maťa Hodulíka nás našťastie až tak nemusia mrzieť, avšak takéto šance sa jednoducho premeniť musia. Rovnanko ako po prvom zápase chválim celé mužstvo, ktoré ku všetkým herným činnostiam pristúpilo na 100 percent. Iba takéto výkony nás môžu posúvať ďalej v našej práci, pričom chlapci svojou poctivou prácou ukazujú, že ich účinkovanie v 2. lige bude obrovským prínosom pre túto súťaž.

Mladší dorast 2. kolo Piešťany – Domino Bratislava 0:4 (0:0)

Góly: 41., 65., 73. Samuel Blažek, 63. Martin Mikuška

Zostava 2. kola:  Freivald, Ondrejka (Barančík), Ďurák, Valo, Krajčo, Sloboda (Holec), Bušik, Glos Hlbocký ( Siget), Taraba ( Ruľák), Štetka ( Chochula)

Peter Vrábel, tréner: V prvom domácom zápase sezóny, ktorý bol pre nás z hľadiska výsledku príliš krutý a nespravodlivý sme doplatili na nulovú efektivitu a individuálne chyby, ktoré súper dokázal potrestať. V prvom polčase bola naša hra relatívne dobrá. Vypracovali sme si tri veľmi dobré strelecké príležitosti, no ani z tej najväčšej šance sme nedokázali skórovať. Po bezgólovom polčase sme chceli opäť pozorne brániť a trpezlivo čakať na ďalšiu šancu, no bolo potrebné zlepšiť dôraz v osobných súbojoch a efektivitu v zakončení. V úvodných sekundách druhého polčasu však hostia gólom potrestali individuálnu chybu v našich zadných radoch. V nasledujúcich minútach zápasu sme sa snažili o vyrovnanie skóre, mali sme mierny tlak, no bez gólového efektu. Naopak hostia nám v rozmedzí 10 minút ukázali čo je to efektivita a tromi gólmi rozhodli o osude zápasu. Ich víťazstvo je preto zaslúžené.

Starší žiaci 2. kolo Komárno – Piešťany 2:1 (0:1)

Góly: 37. Slavomír Konc, 54. Kornél Hencz – 20. Denis Hrdina

Zostava 2. kola:  Maliga – Ocelka, Hlavatý, Urban, Babečka-Hrdina (Rolinec), Kardoš, Labat – Vyhlídal, Daňhel, Modrovič

Cyril Stachura, tréner: Hodnotenie tohto zápasu bude veľmi stručné. Aj napriek tomu, že celý zápas sme hrali oproti 13 hráčom súpera sme mali tento zápas vyhrať, lebo sme mali na to.

Mladší žiaci 2. kolo Komárno – Piešťany 3:1 (0:1)

Góly: 32. Adam Halász, 34. Dávid Tóth, 37. Dávid Szabó – 11. Filip Fodrán

Ján Stachura, tréner: Veľmi ťažko je mi hodnotiť zápas po tom, čo sa opäť a opakovane udialo v Komárne. Hodnotenie by som rozdelili do dvoch rovín. Z futbalového hľadiska má Komárno veľmi dobré družstvo. Naši chlapci odohrali nadštandartný prvý polčas, po ktorom sme viedli 1:0, avšak v prípade využitia našich stopercentných  šancí mohlo byť minimálne 3:0 a bolo by po zápase. Druhý polčas nás súper prevalcoval a tak sme zápas stratili v pomere 3:1. Ukázalo sa, že najmä mladší chlapci budú musieť veľmi pridať, aby boli konkurencieschopní, čo sa im verím podarí. Z ľudského hľadiska patril dvojzápas v Komárne k absolútnemu morálnemu suterénu. Všetci vedia aké je v Komárne nepriateľské prostredie, ale vulgarizmy zo strany rozhodcu, súperových trénerov, usporiadateľov, divákov je niečo, na čo si slušný človek naozaj nedokáže zvyknúť. Rozhodcovia predviedli absolútne morálne dno s úsmevom na tvári. Proti takémuto súperovi sa naozaj hrať nedá a je na pováženie, čo vlastne takéto družstvo v súťaži robí, pretože toto so športovaním mládeže nemá nič spoločné… Nehovoriac o tom, že družstvo Komárna v minulej sezóne obišlo pravidlá a nasadilo protiprávne dvoch hráčov do celej polovice súťaže, za čo by už iní boli dávno zo súťaže vylúčení… Najviac mi je ľúto najmä našich starších žiakov, ktorý si teror zo strany rozhodcu a všetkých ľudí v Komárne odniesli najviac. Verím však, že aj takáto negatívna skúsenosť chlapcov zocelí minimálne v tom, že v nich ešte viac posilní zmysel pre spravodlivosť a tie správne morálne hodnoty.

Text MB/TK PFK