Futbal: Piešťany v dôležitom súboji porazili Drahovce 4:0

Šláger 20. kola šiestej ligy sa hral na štadióne v Drahovciach, kde na pôdu tretích Drahoviec nastúpil líder z Piešťan. Zápas sa výborne vyvíjal pre hostí, keď už v 16. minúte otvoril skóre dvojgólový strelec Adam Kusý a o 7 minút neskôr zvyšoval na 0:2 Juraj Braniša. Výborným výkonom pokračovali Piešťanci aj v druhom polčase. V 55. minúte zvýšil na rozdiel 3 gólov Adam Kusý a v 90. minúte uzavrel skóre zápasu Dávid Miškech.

20. kolo Drahovce – Piešťany 0:4 (0:2)

Góly: 16., 55. Adam Kusý, 23. Juraj Braniša, 90. Dávid Miškech

Zostava 20. kola: Budka – Szabo, Modrovič, Hutár, Žák, J.Štefanka, D.Štefanka, Kusý, Glos, Gula (Kollár 88), Braniša (Miškech 75)

Martin Krajčovič, tréner:  Od úvodu zápasu bolo vidieť na našom mužstve veľké odhodlanie a chuť po víťazstve,ktoré bolo podložené futbalovou kvalitou každého jedného jednotlivca na ihrisku.Naša aktívna hra robila súperovi veľké problémy a po ideálnych a navlas rovnakých centroch Jozefa Glosa sa najprv presadil v šestnástej minúte Adam Kusý a v dvadsiatejtretej minúte Juraj Braniša. Druhý polčas pokračoval v rovnakom scenári a početná divácka kulisa videla ešte dva góly, keď sa znovu presadil Adam Kusý a v poslednej minúte po skvelom pase Jara Kollára uzavrel skóre zápasu Dávid Miškech.Myslím,že diváci videli skvelé futbalové predstavenie,ktorému nechýbali pekné herné situácie,veľké nasadenie a aj emócie.

Starší dorast 3. kolo nadstavba Šamorín – Piešťany 4:1 (1:1)

Góly: 11. Samuel Stúpal, 71. Tamas Méry, 83. Juraj Borčin, 88. Dominik Rohárik – 42. Denis Horil

Zostava 3. kola skupiny o titul:   Gavač – Sedláček, Lenovský, Rusnák, Stanek – Horil, Prelovský, Strelec, Polačik, Ozimák – Korec (Červenka)

Martin Javorka – tréner:  Do Šamorína sme cestovali v značne oklieštenej zostave, keď na lavičke náhradníkov sedel iba Matúš Červenka, ktorý ako náhradný brankár musel striedať zraneného Filipa Korca. Napriek tomu tvrdím, že zápas v Šamoríne sme mali jednoznačne vyhrať. Opakoval sa rovnaký scenár ako na Myjave. Zápas by som rozdelil /rovnako ako na Myjave/ na 2 podzápasy. Prvý podzápas od 1. do 70. minúty a druhý podzápas od 70. do 90. minúty. Do 70. sme boli Šamorínu úplne vyrovnaným súperom, dokonca sme mali lepšiu a presnejšiu prechodovú fázu do útoku a na rozdiel od domácich, ktorí nemali žiadnu vyloženú šancu na strelenie gólu, my sme evidovali 4 stopecentné gólové príležitosti. Do 70. minúty mal objektívne svietiť stav na svetelnej tabuli 1:4 z pohľadu domácich, no bolo 1:1. Po 70. minúte nastane v našom mužstve strata koncentrácie a zodpovednosti a každé mužstvo, či to bolo Komárno, Myjava, ale aj Dubnica, a dnes aj Šamorín nám strelia z prvej návštevy v našej šestnástke gól. A to musím zdôrazniť, že my neinkasujeme gól po nejakej vypracovanej, pohľadnej akcií domácich, ale po totálnom zlyhaní jednotlivcov pri riešení individuálnych herných činností. A po inkasovaní gólu osobná zodpovednosť hráčov úplne odíde. Napriek tomu v Šamoríne sme sa ešte za nepriaznivého stavu 1:2 mohli vrátiť do zápasu, keď Sebo Ozimák z 1 metra trafil tyč domácej brány a z protiútoku sme dostali gól do prázdnej brány a bolo 3:1 pre domácich. Ešte aj v protiútoku, ktorý domáci zakončili gólom na 3:1, sme mohli zabrániť gólu, ale našim nedôrazom a možno aj neochotou sme si nechali streliť gól, pričom som narátal 4 chyby vo fáze prepnutia do defenzívy, o ktorých chybách som v kabíne hovoril už minimálne stokrát a ktoré sa stále opakujú.

Či sa niekto urazí alebo nie, nie je možné hrať 2. dorasteneckú ligu s takýmto prístupom a takouto osobnou zodpovednosťou, je to absolútne vylúčené, pričom väčšina chlapcov prechádza do kategórie dospelých a pri širšom kádri /samozrejme aj v dorasteneckej súťaži/ sa im v budúcnosti ľahko môže stať, že ich minutáž v zápasoch bude nulová. Všade vo futbale platí, že ak hráč po splnení všetkých športových atribútov /rýchlosť, dynamika, obratnosť, vytrvalosť, práca s loptou atď./ nemá osobnú zodpovednosť, disciplínu a faktor hráčskej-futbalovej inteligencie, bude v kolektívnom športe postupne vytláčaný kabínou do rohu ako nepotrebný hráč. Je vylúčené dohrávať súťaž v domnení, že sme zachránili 2. ligu aj pre budúce ročníky a chodiť na zápasy, že už o nič nejde. Takisto nie je možné prehrávať mikrozápasy od 70. minúty do konca zápasu rozdielom triedy, na Myjave posledných 20. minút skóre 4:0 pre domácich, doma s Dubnicou od 75. minúty skóre 0:3, v Šamoríne od 71. minúty skóre 3:0 pre domácich. Sedeli sme aj včera po zápase v kabíne a jednoducho sme sa zhodli na tom, že bez prístupu k plneniu si povinností počas celého zápasu, bez individuálnej osobnej zodpovednosti, sa nikam ďalej nepohneme. Je škoda, že po takom úspechu ako bol postup do skupiny o titul, negujeme niekoľkoročnú prácu takýmito výsledkami.

A to mi dajú za pravdu všetci, ktorí boli prítomní na posledných 3 zápasoch, že herne, futbalovo ani kondične sme neboli do 70. minúty v ničom slabší, nezaostávame v žiadnej hernej činnosti za našimi súpermi. Ako som už opakovane povedal, chlapci hrajú 2. dorasteneckú ligu, sú vo veku takmer dospelosti, v týchto rokoch sa už nedá učiť zodpovednosť, nasadenie, chcenie, bojovnosť, či prístup k zápasu, toto sú faktory, ktoré sa učia 12-13 roční chlapci, ktorí idú prvýkrát v živote okúsiť chuť futbalových stretnutí so započítaním bodov do tabuľky. Chlapci v kategórii U19 už musia pracovať na určitých herných systémoch, kombináciach, musia byť mentálne pripravení na každý zápas ako by išlo o titul, musia narábať s futbalovými myšlienkami, aby boli o krok vpredu od súperov, ktorí majú obrovskú kvalitu. V priebehu súťaže v zápasoch s našimi súpermi pôsobili takým odovzdaným dojmom na jeseň iba Topoľčany. Neviem prečo chlapci skĺzli do tejto roviny, som tretí rok v tejto vekovej kategórii, ale ani generáciu „Maťa Gulu a spol.“, či o rok neskôr „Denisa Štefanku a spol.“ nebolo treba prosiť, aby hrali zodpovedný futbal, pretože to bolo jednoducho v nich, a to sme hrali 3. ligu, a aj tam sme zaznamenali prehry, ktoré boli výsledkom nezodpovednosti. Ale nikdy netrvali takú dlhú dobu a chlapci sa z toho, čo som im hovoril, vždy snažili zobrať to pozitívne, pracovali tvrdo na sebe vždy až do konca sezóny a snažili sa minimalizovať svoje chyby. Mnohí z chlapcov o pár mesiacov naskočia do kabíny mužstva dospelých a tam im nikto nebude trpieť takýto prístup k plneniu si svojich povinností.

Dobre to včera vystihli niektorí chlapci v kabíne po zápase, že náš prístup k týmto zápasom v nadstavbe je taký, že „ja nechcem zodpovednosť, nech ju má ten čo sedí v kabíne vedľa mňa“. A takýto prístup, takéto myšlienky môžu byť začiatkom konca kariéry mnohých talentov, ktorí potom ťažko zvládnu prechod do vekovej kategórie mužov, pretože v mužskej kabíne sa budú prehlbovať jednak vekové rozdiely a jednak dlhoročné skúsenosti s ťažkými zápasmi medzi mužmi, a keďže som trénoval s výnimkou posledných 3 rokov iba mužov, viem, že dorastenci po prechode do mužskej kategórie budú mať s takýmto prístupom obrovské, skutočne obrovské problémy, aby to zvládli mentálne.

Mladší dorast 3. kolo nadstavba Šamorín – Piešťany 2:0 (2:0)

Góly: 10. Kevin Grunfeld, 20. Boris Struhár

Zostava 3. kola skupiny o titul: Freivald, Ondrejka Barančík, Valo, Krajčo, Glos, Sloboda, Pavlovič, Bušík, Taraba, Štetka

Peter Vrábel, tréner: Väčšina našich hráčov sa v tomto zápase prezentovala podpriemerným výkonom. Chýbal pohyb bez lopty, ponuková činnosť, boli sme nedôrazní v osobných súbojoch. Veľký problém nám robilo bránenie štandardných situácií ( neskoré reakcie, alibizmus…) Nemáme v mužstve lídra, ktorý by strhol ostatných k lepšiemu výkonu a väčšej bojovnosti. V útočnej fáze sme mali niekoľko dobrých možností na prečíslenie súpera, ale Štetka samostatný nájazd na domáceho brankára nepremenil a v ďalších situáciách sme volili nesprávne riešenie alebo boli nepresní. Prehra ma mrzí o to viac, že určite bolo v našich schopnostiach nášho súpera poraziť, resp. dosiahnuť lepší výsledok. Domáci nás ale prevýšili v bojovnosti, chceli viac sa odovzdať pre tímový úspech v zápase, čo našim hráčom chýbalo.

Starší žiaci 23. kolo Piešťany – Moravany nad Váhom 1:1 (0:1)

Góly: 45. Janko Labat – 23. Dominik Majko

Zostava 23. kola:    Maliga – Fox (Rolinec) , Urban, Hlavatý , Pomajbová(Ocelka) – Rolinec, Kardoš, Labat – Babečka, Vyhlídal, Modrovič (Žažo)

Cyril Stachura, tréner: V derby zápase sa hral iba priemerný futbal. Hra sa odohrávala zväčša v strede poľa s malým množstvo šanci. Našim hráčom oproti zápasu v Topoľčanoch chýbala väčšia ochota. Hlavne Modrovič, ktorý bol v predchadzajúcom zápase rozdielovým hráčom, nepodal očakávaný výkon. Hostia sa po rohovom kope dostali do vedenia, keď sa v trme-vrme najlepšie zorientoval hosťujúci hráč. Naším hráčom v prvom polčase viazla kombinácia, aj preto sme sa nevedeli presadiť. Do druhého polčasu sme nastúpili aktívnejšie, naše útoky zväčšia ťahali Vyhlídal s Labatom a druhému menovanému sa podarilo aj vyrovnať. Druhý polčas sme boli lepším mužstvom, ale pre víťazstvo treba urobiť viac, a preto je remíza zaslúžená.

Mladší žiaci 23. kolo Piešťany – Moravany nad Váhom 1:0 (0:0)

Góly: 50. Samuel Hesko

Zostava 23. kola: Marek, pernisch, Šadibol, Košinár, Suchý, Gregorovič, Badáň, Seko, Petényi, Glos, Hesko, Fodrán, Gešvandtner, Čimo

Ján Stachura, tréner: Vezieme sa na víťaznej vlne a ostalo tomu tak aj po tomto zápase. Zápas bol obojstranne kvalitný, veľmi vyrovnaný, pričom sme mali o trochu viac z hry a vypracovali sme si viac šancí ako súper. Z tohto hľadiska je naše víťazstvo zaslúžené. Ako tréner som veľmi rád ako naše družstvo napreduje. Z celého tímu by som chcel vyzdvihnúť výkon nášho najmladšieho hráča Denisa Seka, ktorý podal výborný výkon. Pochvalu si však zaslúži celé družstvo ako odmakalo zápas od prvej do poslednej minúty.

Starší žiaci B 15. kolo Drahovce – Piešťany 3:2 (1:0)

Góly: 3., 48., 59.  Marek Kotlár – 47., 62. Jozef Rolinec

Zostava 15. kola: Gulan, Šándor, Vizina, Rolinec, CHobot, Bajzík, Fodrán, Ranostaj, Rolinec, Pomajbová, Hlbocký, Buček, Šesták

Ján Stachura, tréner: V zápase sme mali zvíťaziť 8:0 a ísť domov s úsmevom. Namiesto toho odchádzame s tesnou prehrou a množstvom nepochopiteľne nepremenených šancí. Súperove góly pramenili z ojedinelých útokov a nášho nedôrazu. Naopak, v zakončení sme sa neuveriteľne trápili a zahodili aj nemožné. Chlapcom však naozaj nemám čo vyčítať, snažili sa a makali na sto percent, v zakončení nás však sprevádzala neuveriteľná smola.

Mladší žiaci B 14. kolo Dubovany – Piešťany 5:1

Góly: 11., 25., 38., 46. Nicolas Hochel, 44. Juraj Bindics – 6. Maxim Ručkay

Zostava 14. kola: Mihalik, Ferech, Kalnický, Hudcovič, Adamčík, Zeman, Ružička, Hrubý, Ručkay, Vančo, Petényi, Kšiňan

Ján Stachura, tréner: Predviedli sme najhorší výkon v sezóne. Bez pohybu, bez nasadenia, bez radosti z hry, bez dôrazu. S trochu šťastia mohol byť síce výsledok úplne iný, ale súper zaslúžene zvíťazil, predviedol hlad po víťazstve, ktorý nám chýbal. Verím, že sa chlapci z tohoto zápasu poučia a do budúcnosti zvolia iný prístup.

Text: MB/TK PFK