Futbal: Noví kapitáni PFK Piešťany Adam Kusý a Martin Gula

Družstvo mužov PFK Piešťany vstúpilo do jarnej časti sezóny s novou dvojicou kapitánov, ktorými sa stali 23-roční odchovanci klubu Martin Gula a Adam Kusý. V rozhovore sa dozviete, kto sú noví kapitáni Piešťan, aké sú ich ciele a motivácie a čo všetko už majú za sebou.

Čo pre vás znamená byť kapitánom PFK Piešťany?
M. Gula: Z určitej časti je to zadosťučinenie za roky driny pre klub. Primárne to však vnímam ako možnosť viesť mužstvo, ktorému musíte ísť príkladom. Máme mladých hráčov, ktorí potrebujú usmerniť, potrebujú radu, aj keď si často myslia, že nie. Dôveru, ktorú do nás klub vložil, môžeme vrátiť zodpovedným prístupom a príkladnými výkonmi.
A. Kusý: Byť kapitánmi mužstva vnímame ako určité zadosťučinenie za doteraz dosiahnuté výsledky. Rozhodnutie zo strany vedenia, trénerov a hráčov udeliť nám kapitánsku pásku si veľmi vážime a ďakujeme za prejavenú dôveru. S kapitánskou páskou však prichádza aj väčšia zodpovednosť, a práve my musíme byť lídrami ako na ihrisku, tak aj mimo neho.

Ste najstarší z nastupujúcej generácie, aké je to byť najstaršími medzi mladými, keď už vy ste zrazu tí skúsenejší?
A. Kusý: Pravdupovediac, človek si ani neuvedomí a zrazu patrí k najstarším hráčom v kabíne. Za zmienku však stojí samotná koncepcia klubu, ktorej cieľom je pracovať so šikovnými odchovancami, vďaka čomu už teraz máme najmladšie mužstvo v súťaži. Aj z tohto dôvodu patríme k tým starším hráčom, hoci máme okolo seba aj niekoľko skúsenejších spoluhráčov, popri ktorých sme mali možnosť rozvíjať sa ako futbalovo, tak aj osobnostne.
M. Gula: Ako sme sa my mohli spoľahnúť na výkony a rady skúsenejších hráčov typu Jozef Glos, dnes musíme ísť sami príkladom a ukazovať už na tréningu zodpovedný prístup a tvrdú prácu, aby sme v zápasoch boli spoločne úspešní. Mladú kabínu ako momentálne máme je obzvlášť dôležité správne viesť a nájsť si vhodnú cestu v komunikácii pri riešení problémov.

Ste bratranci, rovnako starí, nebudete sa biť o kapitánsku pásku?
M. Gula: Rodina je vždy na prvom mieste a nemyslím si, že by medzi nami nastal takýto konflikt a naštrbil vzťahy. Medzi sebou to máme vyjasnené, pre klub a kabínu chceme len to najlepšie.
A. Kusý: Nie, v žiadnom prípade. S Maťom sa poznáme veľmi dobre a vieme, čo od seba môžeme očakávať. Dohodneme sa, že ten ktorý ju nebude mať na rukáve, bude ju mať aspoň v ruksaku.

Ako by ste charakterizovali jeden druhého a jeho prínosy na ihrisku a v kabíne?
A. Kusý: Maťo je rodený strelec, ktorý je nebezpečný v útoku a rovnako výborný aj v obrane. Okrem futbalových daností musím pochváliť jeho prirodzené líderstvo, bojovnosť a samozrejme zmysel pre humor.
M. Gula: Čoko (pozn. prezývka Adama Kusého) je muž so srdcom na správnom mieste. Dobre vychovaný, pracovitý, môže byť príkladom vo všetkých smeroch. V kabíne je obľúbený a jeho hlášky často rozosmejú kolektív. Na ihrisku sa mu málokto výkonom vyrovná. Talent, ktorý dostal dopĺňa tvrdá práca a každým rokom je lepší a lepší.

Prezraďte jeden na druhého niečo, čo ostatní nevedia…
M. Gula: Na základnej škole vyhral súťaž v spievaní – Superstar.
A. Kusý: V detstve sa angažoval aj na pozícii brankára a nejeden raz svojimi zákrokmi podržal naše mužstvo.

Aké sú vaše futbalové vzory a obľúbené kluby?
M. Gula: Postupom času sa moje vzory menili, tak ako som začal komplexnejšie vnímať futbal ako hru. Sledoval som hráčov, ktorí boli lídrami na ihrisku a svojim výkonom vyčnievali nad ostatnými. Mojím obľúbeným klubom je trnavský Spartak. Počas doby, ktorú som v klube strávil sa mi červeno-čírna krv vliala do žíl.
A. Kusý: Mojím obľúbeným klubom je FC Barcelona. Vždy som inklinoval k technicky zdatným futbalistom. Páčili sa mi Francúz Ziadane, Brazílčania Ronaldo a neskôr Ronaldinho. Čím som bol starší, začal som vnímať Messiho a môžem povedať, že práve on je mojím vzorom. Obdivujem však mnoho futbalistov a sledovaním ich výkonov sa snažím zdokonaľovať svoje herné prvky

Aj vy ste už vzorom pre našu mládež, ako sa vyvíjala vaša kariéra?
M. Gula: Takmer celú kariéru sme boli spoločne prepojení. Futbal sme začali hrávať v Radošine, dodnes si pamätám ako sme chodili na tréningy na bicykloch a po tréningu sme si dopriali zmrzlinu a kofolu. V roku 2007 som prestúpil do Piešťan. V žiakoch som dostal ponuku vyskúšať ligový futbal v Spartaku Trnava, kde som strávil jednu sezónu. Keď som sa vrátil naspäť do Piešťan, vedel som, že je to môj klub. Odvtedy usilovne pracujem na tom, aby som bol hodnotným hráčom pre trénera a klub samotný. V klube PFK Piešťany som si prešiel všetkými kategóriami. Odkedy nastupujem ako hráč A mužstva sa mi podarilo s tímom postúpiť z ôsmej ligy do štvrtej. Celkovo sme teda oslavovali postup štyrikrát. Nebolo ľahké vyhrať ani jednu súťaž. Všetci súperi sa chceli vytiahnuť na klub z Piešťan. Stále sme hladní po úspechu a verím, že s mladou generáciou hráčov dokážeme ďalej postúpiť a vrátiť mestu a klubu zašlú slávu.
A. Kusý: Svoju futbalovú kariéru som začínal v Radošine. Neskôr si ma pri jednej príležitosti všimol otcov kolega, ktorý ma odporučil trénerovi z Piešťan. Po pár rokoch som ako dvanásťročný odišiel do trnavského Spartaka. V Spartaku som absolvoval prakticky všetky mládežnícke kategórie až po starší dorast a ako sedemnásťročný som sa vrátil do Piešťan, ktorých farbám som verný doteraz. Mužský futbal som tak zahájil v PFK. Spoločne s Maťom v tíme pôsobíme už od jeho znovuobnovenia v roku 2016. S výnimkou zrušenej sezóny sme každý rok oslavovali postup do vyššej súťaže a na tieto úspechy by sme chceli nadviazať aj v budúcnosti.

Aký je váš najpamätnejší moment v drese PFK Piešťany
A. Kusý: Za najpamätnejšie momenty považujem každú sezónu, v ktorej sa nám podarilo získať titul. Hlavne tá minuloročná je pre nás veľmi špeciálna, pretože o postupe sa rozhodovalo v poslednom kole, v ktorom sa nám doma pred peknou diváckou kulisou podarilo streliť víťazný gól v závere zápasu, ktorý strelil práve Maťo.
M. Gula: Spomínaný postupový gól do štvrtej ligy mám v živej pamäti. Strelil som ho ľavou nohou proti Hornej Krúpej. Za bezgólového stavu sme si aj v posledných minútach stále verili a vytvárali tlak na súpera, ktorý dobre bránil. Aby sme postúpili do vyššej súťaže, museli sme vyhrať. Tri minúty pred koncom priletel center z ľavej strany ihriska a videl som priestor sa dostať ku lopte. Ľavou nohou som trafil loptu vo vzduchu a poslal nás do vedenia, ktoré nám zaistilo postup.

Aké sú vaše ciele ako kapitánov PFK Piešťany?
A. Kusý: V prvom rade si želáme, aby sme sa prezentovali výbornými kolektívnymi výkonmi s čo najviac víťazstvami, s cieľom naplniť ambície klubu. Dôležité je, aby sa nám vyhýbali zranenia, a aby sme predvedenou hrou a výsledkami tešili nielen nás, ale aj celý klub a našich fanúšikov, za podporu ktorých sme veľmi vďační.
M. Gula: Súhlasím. Okrem toho je dôležité udržať dobrú partiu v kabíne. Bez dobrej nálady a motivácie pracovať sa žiaden tím neposunie vpred. Klub, akým je PFK Piešťany sa nemôže nikdy uspokojiť, preto by som rád postúpil minimálne o súťaž vyššie. Ak udržíme káder pokope, verím, že časom sa nám to podarí.

Hneď prvý súťažný zápas ste sa obaja presadili a symbolicky zaznamenali prvé dva súťažné góly tímu v roku 2022. Hovorí sa ako na nový rok, tak po celý rok, bude to platiť aj v tomto prípade?

M. Gula: Bodaj by to tak bolo. Gól vždy poteší a pridá na sebadôvere hráčovi. Ako ofenzívne ladení hráči sa potrebujeme presadzovať v zápasoch a zobrať to takpovediac na seba. V kabíne nikto s nikým nesúperí, kto dá viac gólov. Sme radi za každý jeden, pretože na streleckej listine je iba jeden hráč, avšak na góle sa podieľa celé mužstvo. V tom je naša sila, sme jeden tím.
A. Kusý: Víťazstvo, predvedený výkon a tiež góly na našom konte nás veľmi tešia. Či sa nám bude strelecky dariť aj v zostávajúcej časti sezóny, možno načrtnú už nasledujúce zápasy. My však dúfame, že áno a urobíme všetko pre to, aby sme boli i naďalej produktívni.

Text a foto: Tlačová správa PFK Piešťany