Futbal: Muži si udržali prvé miesto, Siladice porazili 3:1

Tri góly strelil líder tabuľky na pôde jedenástych Siladíc. Hráči sa však presadili až v druhom polčase keď dva góly strelila zimná posila PFK Piešťany Juraj Braniša a v 80. minúte zvýšil na 0:3 Adam Kusý.

Trénera mrzel inkasovaný gól z 90. minúty, inak vyjadril so zápasom spokojnosť. Už menej sa darilo dorastencom, ktorí v skupine o titul prehrali na pôde Spartaka Myjava 1:5, resp. 0:2. Dobrú sériu zápasov si pokazili aj starší žiaci, keď prehrali s Považskou Bystricou 0:3. Mladší pokračovali na pozitívnej vlne, keď vyhrali 10 z 11 posledných zápasov a zvíťazili 4:1. Až päť gólov strelili mladší žiaci z B-tímu Piešťan súperovi z Dolného Lopašova a zvíťazili jednoznačne 5:0. Rovnakého súpera porazil aj U15 B tím výsledkom 4:1.

Muži 18. kolo Siladice – Piešťany 1:3 (0:0)

Góly: 90. Vladimír Kupec – 58., 75. Juraj Braniša, 80. Adam Kusý

Zostava 18. kola: Budka – Modrovič, Polačik, Hutár, Žák (Lipka 84.), D.Štefanka (Doktor 84.), J.Štefanka (Korec 76.), Kusý, Glos, Miškech (Prelovský 81.), Braniša

Martin Krajčovič, tréner:  Od začiatku zápasu sme diktovali tempo hry ,boli sme aktívnejší, hralo sa len na polovici súpera, ale chýbal nám väčší dôraz v šestnástke súpera a väčšia agresivita na lopte. Do druhého polčasu sme chceli zrýchliť hru, hrať kolmejšie smerom na domácu bránku, čo sa nám aj darilo, a po dvoch góloch Juraja Branišu sme sa ujali vedenia dva nula, tretí gól pridal Čoko Kusý. Mrzí ma gól súpera v poslednej minúte zápasu po menšej nekoncentrácii v našich zadných radoch.

Starší dorast 1. kolo nadstavba Myjava – Piešťany 5:1 (1:1)

Góly: 21., 68., 72. Alex Kusý, 84. Marko Kunka, 86. Slavomír Gálik – 18. Lukáš Stanek

Zostava 1. kola skupiny o titul:   Červenka – Sedláček, Lenovský, Polačik, Rusnák – Korec (Salviany), Prelovský, Strelec, J. Štefanka, Stanek – Ozimák (Valovič)

Martin Javorka – tréner:  V prvom kole nadstavby sme chceli odčiniť vysokú prehru z Komárna, no výsledkovo sme opäť zlyhali. Do 68. minúty nič nenasvedčovalo tomu, že by sme mali na Myjave prehrať, Myjava nebola v žiadnych ukazovateľoch lepším tímom. No po 4 katastrofálnych chybách, ktoré nevidieť už ani medzi chlapcami v prípravke, nás domáci tvrdo trestali. Posledných 20 minút sme s prehľadom zápas odstáli, ako keby nám hrali hymnu. Sám neviem, čo sa to deje s hráčmi na ihrisku, po zápase som si doma robil detailnú analýzu a dospel som k záveru, že našu slabú, respektíve nezáujmovú hru ovplyvňuje niekoľko faktorov:

1/ Chlapci chodia hrávať pre nich náročné zápasy za mužov, nakoľko momentálna priorita nášho klubu po našej záchrane v 2. dorasteneckej lige je postup mužov do 5. ligy. S touto prioritou sa ja osobne stotožňujem, nakoľko nám končí 7 futbalistov v dorasteneckej kategórii a pre ich ďalší futbalový rast je nevyhnutné, aby hrali v budúcom ročníku krajskú súťaž. Na druhej strane však 2 ťažké zápasy za víkend nezvládnu /hrozia im aj únavové zranenia/, preto túto situáciu musíme v klube čo najskôr vyriešiť, a to aj v súčinnosti s ich rodičmi, ktorí určite majú do toho čo povedať.

2/ Mimoriadne úzky káder z pohľadu kvality, aby sme dlhodobo hrali vyrovnané zápasy s lídrami 2. dorasteneckej ligy /v zime odišiel z kádra Ďurák do Senice, Hodulík do Horných Orešian, Janotík skončil zo zdravotných dôvodov, Chudý prestal trénovať/, pričom do mužstva pribudol iba Salviany.

3/ Neustále výpadky hráčov v zápasoch, či zo zdravotných alebo iných dôvodov /v Komárne chýbali už aj tak z úzkeho kádra Gavač, Polačik, Lenovský, Valovič a zranil sa aj Majtényi; na Myjave chýbal Gavač, Horil a ešte nedoliečený Majtényi nebol pripravený na plnú záťaž/.

4/ Z chlapcov po 3 náročných zápasoch /Inter, P. Bystrica a Skalica/ opadol faktor dôležitosti a zodpovednosti, nakoľko majú v podvedomí, že 2. dorastenecká liga je pre Piešťany aj pre budúci ročník zachránená.

5/ Mužstvu chýba vedúca osobnosť, ktorá by potiahla celé mužstvo /túto úlohu dokáže splniť Polačik a J. Štefanka, ale tí po sobotňajšom zápase mužov v Siladiciach odišli v druhom polčase fyzicky, pričom za ich výkon im aj tak patrí absolutórium a pochvala/.

6/ Ďalším a rovnako dôležitým faktorom je futbalová motivácia hráčov, keď na niektorých hráčoch je vidieť, že zápas prišli odohrať z povinnosti, v ich výkonoch chýba ľahkosť, uvoľnenosť, zábava, myšlienkami sú úplne niekde inde, pričom v tomto smere sú pre mňa sklamaním výkony hráčov, ktorí svojou futbalovou kvalitou majú určite naviac a mali by byť lídrami nášho tímu.

Nechcem, aby vyššie uvedené faktory boli brané ako naše „aliby“, ale všetky skutočnosti v rovnakej vážnosti ovplyvňujú naše pôsobenie v zápasoch, v ktorých je už determinujúca futbalová kvalita a prístup k dôležitosti každého zápasu. Sú faktory, ktoré hráči neovplyvnia, ale sú faktory, kde ich nositeľmi sú práve naši hráči. A futbal sa z týždňa na týždeň nedá zabudnúť hrať. Je smutné, že to, čo dokážu hráči zmeniť, zmeniť nechcú, lebo nie je možné odohrať tak kvalitné 3 zápasy a potom z ničoho nič robiť iba smiešne figúrky na zápasoch a svojim prístupom uľahčiť cestu každému súperovi. Je pravdou, že dlhodobý cieľ sme splnili, ale my jednoducho nemôžeme chodiť na zápasy s myšlienkou „je mi to jedno“. Taktiež nemôžeme zmeniť v súčasnosti nejaký model alebo štýl hry, pretože po 2 zápasoch v Komárne a na Myjave by bolo potrebné minimálne 6 hráčov nechať oddýchnuť na lavičke, lenže v momentálnom stave neexistuje alternatíva, čo tiež negatívne ovplyvňuje prístup hráčov k zápasu /hráči vedia, že tréner ma aj tak musí postaviť, lebo nemá náhradu/. V rámci štatistiky, ktorú som si včera robil, ja ako tréner som ešte neprehral 2 zápasy po sebe s 5 gólovou nádielkou, čo je však najhoršie niektorých hráčov neodradí ani dlhodobý faktor tzv. „futbalovej ostudy a hanby“. Len na dokreslenie k zápasu na Myjave, v prestávke som hráčov pochválil za ich prístup k zápasu, dokonca som opakovane zdôrazňoval, že sme schopní na Myjave zvíťaziť, len musíme byť trpezliví, musíme čakať na brejkové príležitosti a koncentrovať sa na štandardné situácie, nakoľko sme mali evidentnú výškovú prevahu a ešte aj brankár domácich len málokedy opustil bránkovú čiaru. A čo sa odohralo v druhom polčase po motivovaní a pochválení našich hráčov?

Za druhých 45 minút sme nedali zo zálohy jednu finálnu brejkovú prihrávku, pričom od 64. minúty išiel do útoku Filip Korec, ktorý bol jednoznačne našim ťahúňom a najlepším hráčom /až 2 hráči domácich sa na ňom vystriedali, čo ho nedokázali udržať/, čiže sme nemali jeden brejk /nehovorím o šanci, keď sme išli 3 na 2 za stavu 2:1 pre domácich/. Druhým momentom boli naše „štandardky“. V druhom polčase sme zahrávali 8 štandardných situácií z nebezpečnej vzdialenosti pre domácu bránu /nerátam sem dlhé „auty“ od Paťa Polačika/, z týchto 8 štandardiek sme 4 kopli za bránkovú čiaru, 2 sme kopli dlhé tak, že lopta skončila za postrannou čiarou a 2 sme kopli tak, že domáci mali z toho nebezpečný protiútok a dokonca jeden zakončili gólom. Pritom predzápasový tréning bol zameraný čisto na štandardné situácie. Takže suma sumárom, ak nezmeníme prístup, zodpovednosť a chuť k futbalu, ak nezmeníme veci, ktoré dokážeme ovplyvniť, budú naše vystúpenia „tragické a smiešne“. Je smutné, že niektorí chlapci nemajú motiváciu a ciele, pretože prístupom na úrovni okresnej súťaže sa jednoducho nijakými možnými prostriedkami nedá hrať skupina o postup do dorasteneckej ligy.

Mladší dorast 1. kolo nadstavba Myjava – Piešťany  2:0

Góly: 42., 73. Ľubomír Kováč

Zostava 1. kola skupiny o titul: Freivald, Ondrejka (Barančík), Valo, Krajčo, Majtényi, Glos (Chochula), Sloboda (Miklovič), Pavlovič, Bušík ( Kováčik), Taraba (Hlbocký), Štetka

Peter Vrábel, tréner: V tomto zápase sme sa v ofenzíve nedokázali presadiť, bránu domácich sme neohrozili. Obidve mužstvá dobre bránili a aj náš výkon bol z hľadiska defenzívy na veľmi dobrej úrovni ( najmä 1. polčas). Domáci však dokázali využiť naše menšie zaváhania, poľavenie v koncentrácii a najmä nedostatočnú komunikáciu medzi hráčmi na strelenie dvoch gólov, na čo sme už nedokázali reagovať. Ani striedajúci hráči nepriniesli do našej hry potrebný impulz, takže víťazstvo domácich je zaslúžené.

Starší žiaci 21. kolo Piešťany – Považská Bystrica 0:3 (0:2)

Góly: 18. Ján Chupáč, 29. Peter Ernek, 64. Tomáš Krasňan

Zostava 21. kola:    Maliga – Fox (Žažo) , Urban, Hlavatý , Pomajbová – Petényi – Rolinec, Kardoš, Labat – Babečka, Vyhlídal, Modrovič

Cyril Stachura, tréner: V zápase dvoch tímov z čela tabuľky sa zrodila zaslúžená výhra hostí. Zo začiatku sa hral vyrovnaný duel, ale postupom času hostia prevzali stred poľa a od tohto momentu boli lepším mužstvom. Veľký rozdiel bol hlavne v osobných súbojoch, kde až 80 % sme ich prehrali. Ak k tomu prirátame, že nám chýbali 4 hráči zo základu, náš najslabší výkon, najlepší výkon súpera u nás, tak ináč ani zápas dopadnúť nemohol. Verím, že tento zápas bol iba výbuch a v Topoľčanoch sa predstavíme v úplne inom svetle.

Mladší žiaci 21. kolo Piešťany – Považská Bystrica 4:1 (2:1)

Góly: 13. Šimon Petenyi, 26., 36. Filip Gregorovič, 37. Samuel Hesko – 18. Samuel Motošický

Zostava 21. kola: Marek, hesko, Gábor, Gregorovič, Šadibol, Petényi, Macek, Badáň, Košinár, Suchý, Glos, Martinkovič, Seko, Ranostaj, Gešvandtner, Radovič, Nguyen, Pernisch

Ján Stachura, tréner: Zápas sme mali, možno s výnimkou úvodnej pätnáťminútovky, pod kontolou a zaslúžene sme zvíťazili. Najmä druhý polčas predviedli chlapci konečne hru, akú si predstavujem. Súperovi takmer nepožičali loptu, zastavovali útoky ešte na súperovej polovici, dostávali sa do šancí po pekných kombinačných akciách. Vyzdvihnúť musím najmä fakt, že do druhého polčasu družstvo do bodky splnilo pokyny, ktoré sme si povedali a odstránili nedostatky v hre, čo sa okamžite prejavilo na ihrisku. Musím skonštatovať, že sme momentálne na veľmi dobrej vlne. Zaznamenali sme 10. víťazstvo z posledných 11 ligových zápasov a kráčame v tabuľke neustále hore. V družstve panuje dobrá nálada a aj dochádzka sa veľmi výrazne zvýšila zavedením elektronického dochádzkového systému. Ako tréner musím byť spokojný. Jediné negatívum sú nešťastné zranenia niektorých chlapcov počas tejto sezóny. Aj v tom je však jedno obrovské pozitívum, a to, ako chlapci na tieto udalosti zareagovali a celý kolektív sa ešte viac stmelil. Takže chlapci len tak ďalej.

Starší žiaci B 13. kolo Dolný Lopašov – Piešťany 1:4 (1:1)

Góly: 12. Peter Kern – 10., 54. Jozef Rolinec, 40. Alexander Bajzík, 41. Filip Čimo

Zostava 13. kola: Šandor – Gvozdenovič M., Žažo, Pomajbová, Čimo F., Vižina, Gulan, Jánoš, Rolinec J., Franko, Bajzík (Chobot, Hlbocký M., Rolinec A., Grežďo, Čimo A. )

góly: 10., 54. Rolinec J., 40. Bajzík, 41. Čimo F.

Jozef Glos, tréner:  Síce sme zápas v Lopašove zvládli, nemôžem byť spokojný s prístupom niektorých hráčov, hlavne v prvom polčase. Síce sme sa ujali vedenie, opäť sme po individuálnej chybe a nesústredení sa na hru inkasovali zbytočný gól. Do konca polčasu sme sa nevedeli gólovo presadiť, aj keď príležitostí sme si vypracovali dosť. Do druhého polčasu nastúpilo iné mužstvo, ktoré chcelo vyhrať. Vytvorili sme si veľa gólových príležitostí, škoda, že len tri skončili v sieti. Dúfam, že budeme pokračovať v druhopolčasovom výkone aj v ďalších zápasoch.

Mladší žiaci B 13. kolo Dolný Lopašov – Piešťany 0:5 (0:2)

Góly: 5. Filip Fodrán, 25. Matej Petényi, 39. Adam Zetocha, 40. Jakub Čúzy, 49. Matej Jánoška

Zostava 13. kola: Mihalik, Krajčovič, Ferech, Janoška, Fodrán, Kalnický, Petényi, Zetocha, Čúzy, Kšiňan

Martin Zelenay, tréner: Zápas sa niesol jednoznačne v našej réžii. Oproti minulému zápasu sa nám takmer kompletne vymenila zostava. O to viac je potešujúci priebeh zápasu, v ktorom sme boli jednoznačne lepší. Vypracovali sme si mnoho šancí, z ktorých sme päť premenili. S výkonom chlapcov v zápase som spokojný. Góly si chlapci rozdelili, keď každý strelil po jednom, čo je tiež pozitívny signál. Verím, že podobne budeme pristupovať k ďalším zápasom.

Text: MB / TK PFK