Film Mlčanie, ktorý natáčali v Piešťanoch, vysiela RTVS v nedeľu

Bývalý hotel Slovan i terasa Kursalonu sa stali kulisami televízneho filmu o partizánovi Vladimírovi Strmeňovi. Jeho premiéra je naplánovaná na 29. augusta.

Film o mladom partizánovi, ktorý začiatkom septembra 2020 natáčali v Piešťanoch, režíroval Juraj Štepka, syn zakladateľa Radošinského naivného divadla. Ďalšou lokáciou bola práve obec neďaleko Piešťan, z ktorej pochádza Stanislav Štepka. Komparz filmu tvorili aj členovia tamojšieho ochotníckeho divadla Hlavina.

Hlavnú postavu stvárnil Michal Kubovčík. Vo filme sa objaví samotný Vladimír Strmeň, ale aj speváčka Emma Drobná, či moderátori Matej Sajfa Cifra a Veronika Cifrová Ostrihoňová.

Bývalý hotel Slovan poslúžil filmárom pri scénach z poľnej nemocnice, na terase Kursalonu sa odohrávala gardistická tancovačka a v Radošine natáčali vypálenie obce Kalište.

„RTVS v koprodukcii s Protos Production pokračuje v cykle Moje povstanie treťou sériou. Pilotný krátkometrážny film tvorcovia venovali známej postave SNP Vladovi Strmeňovi, jednému z mála partizánov, ktorí sa dožili dnešných dní. Cieľom projektu je znovu pripomenúť túto významnú historickú udalosť mladým ľuďom a predstaviť im SNP prostredníctvom príbehov individuálneho hrdinstva obyčajných ľudí,“ predstavuje verejnoprávna televízia film Mlčanie.

Jeho premiéra je na programe Jednotky v nedeľu 29. augusta o 18.35 h. Odvysielajú ho pri príležitosti 77. výročia Slovenského národného povstania. Ďalšiu príležitosť vidieť ho budú mať diváci Dvojky v utorok 31. augusta o 20.10 h.

Vladimír Strmeň je rodák z baníckej osady Richtárová neďaleko obce Staré Hory. Ako mladík bojoval v SNP, počas ktorého bol ťažko zranený. Keď mal 92 rokov inicioval zbierku pre domovy dôchodcov, ktorej výťažok presiahol 15-tisíc eur.

Text a foto: Martin Palkovič