Fico a Matečná boli na žatevnom výjazde v Drahovciach

Obilia bude tento rok menej ako vlani, ale domáca produkcia pokryje potreby Slovenska. Informoval o tom Milan Semančík z poľnohospodárskej a potravinárskej komory počas návštevy predsedu vlády Roberta Fica a ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej v areáli Poľnohospodárskeho výrobno – obchodného družstva Drahovce.

Tradičný žatevný výjazd sa mal uskutočniť dnes dopoludnia na poli pri obci Drahovce. Premiérovi Ficovi plány pokazil dážď. Preto si spolu s ministerkou Matečnou pozreli areál družstva, v ktorom je aj pekáreň.

Žatva tento rok začala o dva týždne skôr. Na kvalitu obilia majú vplyv extrémne suchá a tie prinesú aj zníženú produkciu. Poľnohospodári očakávajú, že výnosy obilnín budú o 20 až 30 % menšie ako minulý rok. Nedostatku obilia sa však Slovensko obávať nemusí. Podľa očakávaní dosiahne produkcia 2,5 mil. ton, pričom domáca spotreba je asi 1,5 mil. ton.

Počas návštevy premiéra a ministerky na družstve vylial predseda KDH Alojz Hlina niekoľko litrov ovčiehho mlieka na cestu. „Slovenská bryndza je už teraz z väčšej polovice z francúzskeho mlieka. Na to sme chceli upozorniť,“ povedal A. Hlina a dodal, že práve dnes mali ovčiari prisľúbené stretnutie s ministerkou Matečnou, ale ona na poslednú chvíľu uprednostnila žatevný výjazd.

Šéfka rezortu pôdohospodárstva sa zastavila aj v sadoch firmy Plantex Veselé. Podľa prezidenta Ovocinárskej únie SR Mariána Vargu potrápili tento rok ovocinárov mrazy, ale ešte väčším problémom je nedostatok pracovných síl. Aj preto by mal podľa neho na Slovensku vzniknúť inštitút sezónnej práce.

Text a foto: Martin Palkovič