Festival paličkovanej čipky v Krakovanoch

Počas víkendových dní 21. a 22. augusta sa už šiesty raz v dedine známej svojou folklórnou históriou stretnú nositelia krásneho ľudového umenia – pletenia čipky.

Milovníci jemnej krásy sa môžu kochať prácami účastníkov festivalu vo výstavných kójach. Tieto sa budú nachádzať v Kultúrnom dome v Krakovanoch, rovnako ako i výstavy. Svoje diela nám predstavia: Jana Novak – Čipka na všedný deň a sviatok, Iveta Žlnková – Inšpirované truhlicou starej matere, Kristína Podmanická – Veď ja neviem paličkovať.

Výstava s názvom Aká si mi krásna, ty rodná zem moja je súťažná. Do hlasovania sa môžu zapojiť všetci návštevníci.

Svoje vedomosti o regionálnych čipkách na Slovensku si môžete obohatiť na seminároch o čipke z Hontu. Naučiť sa zhotovovať túto jemnú krásu na kurzoch pletenia Krakovianskej čipky, čipky z Hontu, ale i pre začiatočníkov. A inšpirovať sa na módnych prehliadkach.

Počas festivalu nielen oko, ale i sluch potešia: Folklórny súbor Žito – Piešťany, Ženská spevácka skupina Holeška – Prašník, Miešaný spevácky zbor – Vrbové, DFS Čakanka – Nové Mesto nad Váhom, FS Otava – Nové Mesto nad Váhom, Folklórna skupina Krakovčanka – Krakovany a Piesne z duše Petry Cmarkovej Breče z Vrbového.

Súčasťou festivalu je výstava Čipka z Hontu, ktorá potrvá do 31. októbra 2021 a obohatila stálu expozíciu múzea Za krakovskú bránu v Krakovanoch.

Organizátorom festivalu je Občianske združenie Bábence Krakovany. Projekt finančne podporili Fond na podporu umenia, Trnavský samosprávny kraj, Obec Krakovany a Nadácia Jána Korca.


Sobota:
Otvorené pre verejnosť 9:00-18:00
10:00 Seminár : Paličkovaná čipka v Honte /múzeum/
11:00 Ženská spevácka skupina Holeška, Prašník
13.00 Piesne z duše Petry Cmarkovej Breče
14.00 Módna prehliadka
15.00 FS Žito, Piešťany
16.00 FSk Krakovčanka, Krakovany

Nedeľa:
Otvorené pre verejnosť 9:00-18:00
10:00 Seminár : Paličkovaná čipka v Honte /múzeum/
11:00 Miešaný spevácky zbor, Vrbové
13.00 DFS Čakanka, Nové Mesto N/V
14.00 Módna prehliadka
15.00 FS Otava, Nové Mesto N/V
16.00 Vyhodnotenie súťaže a odovzdávanie festivalových cien


Zdroj: Tlačová správa OZ Bábence