Festival letectva: Sobotný program má byť bez dažďa

Po 12-ročnej odmlke sa počas prvého májového víkendu vráti do Piešťan letecké podujatie. Organizátori očakávajú tisíce návštevníkov, brány budú pre nich otvorené v sobotu aj v nedeľu od 8.00 h. Niektoré stroje už na letisku pristáli, medzi nimi aj MiG-15 (na snímke).

Predpoveď Slovenského hydrometeorologického ústavu na základe modelu Aladin hovorí, že v sobotu 4. mája bude pršať iba ráno. Okolo 10.00 h by mali zrážky ustať. Na nedeľu je predpoveď zatiaľ menej priaznivá.

„Lietadlám dážď neprekáža, a ak sa vy dobre pripravíte, nebude vadiť ani vám! Mierne prehánky nás nezastavia,“ odkázali návštevníkom organizátori prostredníctvom Facebooku.

Program prvého dňa je venovaný 100. výročiu tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika.

Celonárodná spomienka začína o 13.00 h na Bradle, preletom špeciálnej formácie strojov zo Slovenska, Českej republiky, Francúzska a Talianska, teda krajín, v ktorých Štefánik pôsobil. A práve táto dvanásťčlenná zostava sa potom predvedie aj nad Piešťanmi. Jej súčasťou budú stíhačky Eurofighter Typhoon, Mirage 2000, Aero L-159 Alca, MiG 29 aj dopravné lietadlá C-27 Spartan a C-295 CASA.

Ešte predtým na letisku pristanú členovia Slovenskej federácie ultraľahkého lietania, ktorí absolvujú poslednú letovú trasu M. R. Štefánika z Talianska na Slovensko. Bude medzi nimi aj kozmonaut Ivan Bella.

Odkaz letca, astronóma, generála a politika Milana Rastislava Štefánika popoludní divákom priblížia hrané míľniky z jeho života.

Podrobný program usporiadatelia Festivalu letectva priebežne aktualizujú a môže sa meniť. Zverejnený je na tejto adrese.

Na piešťanské letisko by tento víkend mohlo prísť 30- až 50-tisíc ľudí, pre ktorých je prepravených 12-tisíc parkovacích miest.

Z autobusovej a vlakovej stanice bude premávať kyvadlová doprava. „Odchody autobusov sú časovo plánované na základe príchodu vlakov a autobusov zo smerov Bratislava, Žilina, Nitra,“ informovali organizátori.

Z bezpečnostných dôvodov nesmú mať návštevníci pri sebe drony, zvieratá, strelné zbrane ani alkoholické nápoje. Bicykle si musia odložiť pred vstupom, na vyhradenom mieste.

Text: Martin Palkovič Foto: Facebook.com/piestany.airport