Festival letectva: Organizátori očakávajú 30 až 50-tisíc ľudí

Program venovaný Milanovi Rastislavovi Štefánikovi uvidia návštevníci leteckého podujatia v sobotu 4. mája. V nedeľu si prídu na svoje rodiny s deťmi. Organizátori už pripravujú aj ďalšie ročníky.

Historické aj akrobatické lietadlá, veľká detská zóna, ale najmä program venovaný 100. výročiu tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika. To sú hlavné lákadlá Festivalu letectva, ktorý sa uskutoční v Piešťanoch 4. a 5. mája.

Na rozdiel od Medzinárodných leteckých dní SIAF nebude mať toto podujatie vojenský charakter. Organizátori chcú prilákať najmä rodiny s deťmi. Ich cieľom je zároveň obnoviť tradíciu. Letecké dni v Piešťanoch organizovali už v roku 2007.

Svoje zastúpenie bude mať na Festivale letectva osem krajín. „Sobotný program bude venovaný spomienke na M. R. Štefánika. Nedeľu máme o zábave a o rodinách s deťmi. Očakávame 30, možno až 50-tisíc ľudí. Možno budeme druhé najmasovejšie podujatie na Slovensku, po leteckých dňoch na Sliači,“ povedal na dnešnej tlačovej konfrencii organizátor Hubert Štoksa. Lákadlom pre rodiny bude podľa jeho slov „najväčšia detská zóna pripravená na Slovensku.“

Vzdušnú poctu generálovi Štefánikovi vzdá Slovenská federácia ultraľahkého lietania, ktorej členovia poletia po jeho poslednej trase z Talianska do Bratislavy, potom ponad Bradlo a pristanú na piešťanskom letisku.

Nasledovať bude prelet stíhacích a dopravných strojov dvanásťčlennej zostave leteckých síl Slovenska, Českej republiky, Francúzska a Talianska. Formáciu povedie slovenské letectvo strojom talianskej výroby C-27 Spartan, za ktorým poletí dvojica stíhačiek Eurofighter Typhoon talianskeho letectva.

Nasledovať bude trio stíhacích lietadiel Mirage 2000, ktoré do pietnej zostavy nominovalo Francúzsko. Za nimi budú mať svoje miesto zástupcovia Českej republiky s dopravným lietadlom C-295 CASA v sprievode dvoch stíhacích strojov Aero L-159 Alca. Záver leteckej piety bude patriť opäť Slovensku a jeho trojici stíhačiek typu MiG 29.

Organizátori tiež na tlačovej konferencii povedali, že už pripravujú aj ďalšie ročníky. Nasledujúci má byť venovaný 75. výročiu ukončenia 2. svetovej vojny. V Piešťanoch by sa podľa Huberta Štoksu mohli uskutočniť aj majstrovstvá Slovenska v akrobatickom lietaní alebo festival nočného akrobatického lietania.

Text: Martin Palkovič Foto: Festival letectva/SIAF