Festival letectva má pre návštevníkov 12-tisíc parkovacích miest

Organizátori podujatia očakávajú počas prvého májového víkendu na piešťanskom letisku najmenej 30-tisíc návštevníkov. Budú pre nich pripravené parkoviská aj kyvadlová doprava. Ne festivale je zakázané používať drony a do areálu nepustia psov ani iné zvieratá.

Historické aj akrobatické lietadlá, veľká detská zóna, ale najmä program venovaný 100. výročiu tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika. To sú hlavné lákadlá Festivalu letectva, ktorý sa uskutoční v Piešťanoch 4. a 5. mája.

„Sobotný program bude venovaný spomienke na M. R. Štefánika. Nedeľu máme o zábave a o rodinách s deťmi. Očakávame 30- možno až 50-tisíc ľudí,“ povedal organizátor podujatia Hubert Štoksa.

Aj preto budú mať parkoviská kapacitu 12-tisíc vozidiel. Návštevníci by si mali mali vyberať parkovisko podľa toho, odkiaľ na festival prichádzajú. Všetky konkrétne informácie nájdu na web stránke podujatia. Zvláštna plocha bude vyhradená pre cyklistov a motorkárov. Usporiadatelia počítajú aj s miestom vyhradeným výlučne pre návštevníkov s preukazom ZŤP.

Z autobusovej a vlakovej stanice bude premávať kyvadlová doprava. „Odchody autobusov sú časovo plánované na základe príchodu vlakov a autobusov zo smerov Bratislava, Žilina, Nitra,“ informovali organizátori.

Z bezpečnostných dôvodov nesmú mať návštevníci pri sebe drony, zvieratá, strelné zbrane ani alkoholické nápoje. Bicykle si musia odložiť pred vstupom, na vyhradenom mieste.

Hlavným bodom sobotného programu bude pocta Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, ktorá začína o 11.45 h, po prvom letovom bloku. Najprv je naplánovaný prílet členov Slovenskej federácie ultraľahkého lietania s prvým slovenským kozmonautom Ivanom Bellom. Nasledovať budú výsadky s vlajkami štátov, v ktorých M. R. Štefánik pôsobil. Prelet kombinovanej skupiny stíhacích a dopravných strojov leteckých síl Slovenska, Českej republiky, Francúzska a Talianska sa uskutoční o 13.00 h.

Nedeľa bude venovaná rodinám s deťmi. Celodenný program venovaný najmenším skončí koncertom Fíha tralala.

Text: Martin Palkovič Foto/Credit: Mariusz Prusaczyk