Festival Hory a mesto: V Piešťanoch s legendou Zoltánom Demjánom

Asociácia športových klubov Piešťany v spolupráci s Hory a mesto, o.z. organizuje v rámci slovenského turné premietanie vybraných filmov s horskou tematikou. Tak ako minulý rok, aj tento sa organizátori rozhodli umiestniť festival pod hviezdnu oblohu Prírodného kina (v prípade nepriaznivého počasia v Kine Fontána), a to už tento piatok, 27. mája 2022 od 20:00 h.

Festival prinesie so sebou ocenené filmy z hlavného bratislavského festivalu, vrátane filmu „Dhaulagirí je môj Everest“, od známeho režiséra Pavla Barabáša, o legende slovenského horolezectva, zaslúžilom majstrovi športu Zoltánovi Demjánovi. Organizátorom sa podarilo Zoltána napriek jeho pracovnému vyťaženiu pozvať práve na piešťanskú edíciu festivalu Hory a mesto.

„Sme veľmi vďační a poctení osobnou účasťou Zola Demjána práve u nás v Piešťanoch. Veľkú zásluhu na tom má jeho úprimný vzťah k nášmu krásnemu mestu. Tešíme sa na spoločnú diskusiu, ktorú sme pripravili v rámci premietania filmu Dhaulagirí je môj Everest. Film je venovaný unikátnym výstupom Zola v Himalájach,“ uviedol Peter Bohuš v mene hlavného organizátora.

Ako napísal Pavol Barabáš o filme na svojich stránkach: „V roku 1984 stál Zoltán Demján na dvoch osemtisícovkách bez kyslíka. Prvý výstup smeroval na Lhotse Shar panenskou južnou stenou, druhý na Mount Everest južným pilierom. Počasie však zmenilo zostup na drámu. Jeho ďalšou školou života je prvovýstup na osemtisícovku Dhaulágirí, ktorú chce preliezť alpským štýlom. Na kolmom juhozápadnom pilieri ho čaká najvyššia obťažnosť lezenia, ale i dôležité poznanie, ktoré mu zmení život.“

Vstupenky na premietanie je možné zakúpiť v pokladni Kina Fontána, prípadne na stránkach fontana-piestany.sk.