Festival čipky s medzinárodnou účasťou preslávil Krakovany po celej Európe

Podľa mnohých patrí krakoviansky kroj k najkrajším na Slovensku. Veľkú zásluhu na tom má unikátna čipka, ktorej ešte pred pár rokmi hrozil zánik.

Práve krakovianska čipka prilákala do obce neďaleko Piešťan počas uplynulého víkendu stovky návštevníkov. Prišli sa pozrieť na Festival paličkovanej čipky, ktorý okrem workshopov zahŕňal aj výstavy, vystúpenia folkloristov a módnu prehliadku.

V Kultúrnom dome Krakovany prezentovali 14. a 15. mája svoje umenie čipkárky z rôznych regiónov Slovenska, ale nechýbali ani hostia zo zahraničia – Českej republiky, Maďarska, Chorvátska alebo z Veľkej Británie.

Najväčšiu pozornosť pútala unikátna krakovianska čipka. Jej rôzne variácie vystavujú v Múzeu za krakovskú bránu. Takto zdobené kroje obdivovali aj návštevníčky festivalu z Moravy a Čiech, ktoré si zorganizovali do Krakovian výlet autobusom. „Je to niečo, čo inde na svete neuvidíte. Tieto čipky sme si prišli nie len pozrieť, ale chceme sa ich aj naučiť,“ povedala jedna z nich.

Organizátorka podujatia Daniela Piscová dodala, že podobný zájazd čipkárok prišiel aj z Dánska. „Všetci chválili rodinnú atmosféru. Zorganizovali sme pre nich krakoviansku svadbu, chutila im naša kuchyňa a odchádzali s tým, že sa vidíme aj o rok.“

Podľa jej slov je ešte príliš skoro na to, aby mohli organizátori sľúbiť, že sa Festival paličkovanej čipky uskutoční opäť. Dodala však, že podujatie vyšlo nad očakávania.

Ľudí prilákal aj živý vstup rádia Regina, ktorý vysielali v sobotu 14. mája dopoludnia. Jeho záznam nájdete na tejto adrese.

Festival_palickovanej_cipky_Krakovany_3Festival_palickovanej_cipky_Krakovany_2Festival_palickovanej_cipky_Krakovany_4Festival_palickovanej_cipky_Krakovany_6Festival_palickovanej_cipky_Krakovany_1

Text a foto: Martin Palkovič