Emil v meste: Deťom i dospelým predstavia dielo architekta Belluša

Piešťany zažívali najväčší stavebný rozmach medzi dvoma svetovými vojnami a práve na toto obdobie sa zameria podujatie s názvom Deň architektúry, ktoré sa v kúpeľnom meste uskutoční počas posledného septembrového víkendu už siedmykrát.

Tohtoročnou témou Dňa architektúry je 100. výročie republiky. Organizátori v Čechách a na Slovensku zamerajú prehliadky na štýly typické pre prvú Československú republiku – kubizmus, purizmus a funkcionalizmus.

Pod heslom „Forma nasleduje funkciu“ vzniklo niekoľko významných stavieb aj v Piešťanoch. Najlepším príkladom je Kolonádový most, ktorého autorom je Emil Belluš. A práve jeden z najvýznamnejších slovenských architektov 20. storočia bude ústrednou postavou podujatia.

„Namiesto tradičných tvorivých dielní sme tento raz na nedeľu pripravili pre deti vychádzku s názvom Emil v meste. Vďaka dotácii od radnice vznikajú pracovné listy, ktoré ilustruje piešťanská výtvarníčka Alica Kucharovič. Prostredníctvom nich deti hravou formou spoznajú diela architekta Belluša,“ hovorí spoluorganizátorka Dňa architektúry Eva Rohoňová.

Účastníci nedeľnej „detskej“ vychádzky sa stretnú 30. septembra o 10.00 h pri Kolonádovom moste, ale pozrú si aj ďalšiu dôležitú stavbu Emila Belluša – budovu pošty Piešťany 1.

Na rovnakom mieste, ale v sobotu 29. septembra o 14.00 h, začína tradičný výlet za architektúrou na bicykloch. Jeho najdôležitejšími zastávkami budú aj diela ďalšieho slovenského funkcionalitu Pavla Weisza, ktorý je autorom viacerých dôležitých piešťanských budov (napríklad Jalta a Eden na titulnej snímke).

Architekta židovského pôvodu na vrchole tvorivých síl odvliekli do koncentračného tábora, ale podarilo sa mu ujsť a zapojiť do Slovenského národného povstania. Počas cyklovýletu sa preto bude hovoriť aj o jeho neľahkom životnom osude.

Bodkou za celým podujatím bude nedeľné premietanie v klube ŽiWell. Začína o 17.00 h a na programe je poľský film Bloky o výstavbe obrích bytových komplexov, ktoré vznikali pod prísnym dohľadom komunistickej strany.

Deň architektúry sa koná každoročne na prelome septembra a októbra pri príležitosti Svetového dňa architektúry v menších i väčších českých mestách. Na Slovensku sa k nemu pravidelne pripájajú Piešťany a Bratislava.

Text: Tlačová správa/Deň architektúry 2018 Foto: Martin Palkovič