Emil v meste: Deti spoznajú diela architekta Belluša

V Piešťanoch sa okrem zdobených historických budov nachádza aj veľa kvalitných moderných stavieb – Kolonádový most, kúpalisko Eva alebo budova Pošty Piešťany 1. Majú skoro 100 rokov, ale ich vzhľad obdivujeme aj dnes.

Práve na tieto stavby sa zameria náučná vychádzka pre deti a rodičov, ktorá sa uskutoční v nedeľu 30. septembra. Je súčasťou Dňa architektúry 2018 a dostala názov Emil v meste. Bude venovaná dielam Emila Belluša – jedného z najvýznamnejších slovenských architektov 20. storočia.

Účastníci sa stretnú v nedeľu o 10.00 h pri soche Barlolámača, kde sa dozvedia ako a kedy vznikol Kolonádový most – stavba, ktorá Emila Belluša preslávila po celom svete. Bolo aj vďaka tomu, že Ľudovít Wintera sa nebál osloviť mladého architekta, ktorý dokonale splnil jeho predstavy o promenádnom premostení Váhu.

„Vypĺňaním úloh v pracovných listoch sa deti dozvedia viac o princípoch funkcionalistickej architektúry. Pracovné listy sme vytvorili s architektkou Líviou Gažovou a ilustrovala ich výtvarníčka Alica Kucharovič,“ hovorí spoluorganizátorka Dňa architektúry Eva Rohoňová. Pracovné listy vznikli vďaka finančnej podpore mesta Piešťany.

Od Kolonádového mosta sa účastníci presunú k budove Pošty Piešťany 1, ktorá je ďalšou dôležitou stavbou Emila Belluša.

„Vedenie Slovenskej pošty nám vyšlo v ústrety a budovu sprístupnilo aj v nedeľu. Ukážeme si napríklad unikátne interiérové zariadenie, ktoré navrhol architekt Belluš,“ pokračuje Eva Rohoňová.

Nedeľná vychádzka Emil v meste je súčasťou podujatia Deň architektúry 2018, ktorého sobotnú časť tvorí cyklojazda s rozprávaním o piešťanskej medzivojnovej architektúre. Účastníci sa stretnú v sobotu 29. septembra o 14.00 pri Kolonádovom moste.

Deň architektúry pokračuje aj v nedeľu o 17.00 h v klube ŽiWell, kde organizátori premietnu poľský film Bloky, venovaný panelovej výstavbe pod dohľadom komunistickej strany.

Text a foto: Martin Palkovič