Elektrárňa sprístupnila výstavu venovanú piešťanskému závodu TESLA

Dlho predtým, ako túto značku po celom svete spopularizoval Elon Musk, bola Tesla česko-slovenským koncernovým podnikom zaoberajúcim sa elektronických prístrojov a súčiastok. Výstava, ktorú otvorili v Elektrárni Piešťany, približuje históriu úspešnej vývojovej a výrobnej činnosti podniku Tesla Piešťany.

Stovky zamestnancov, vývoj a výroba polovodičov, mikroprocesorov i prvých československých počítačov. To je stručná charakteristika úspešného fungovania piešťanskej Tesly.

Výroba elektróniek v kúpeľnom meste začala už v úvode 60. rokov 20. storočia. V roku 1964 odštartovala výstavba nového závodu v areáli Červené vŕby za 60 mil. Kčs.

„Druhé desaťročie (1971 – 1980) bolo zrejme najúspešnejším v pomerne krátkej histórii Tesly Piešťany. Úspešne sa rozbehla výroba v novom areáli, závod úspešne zvládol vývoj a výrobu nových typov polovodičových diód a tranzistorov pre rádioprjímače, televízory, pre výpočtovú techniku ako aj pre iné priemyselné aplikácie. Rozhodujúcim pre druhú polovicu 70. a 80. roky bolo rozhodnutie smerovať rozvoj Tesly Piešťany mimo diskrétnych prvkov hlavne na výrobu MOS integrovaných obvodov (IO),“ píšu autori výstavy, ktorá je sprístupnená v Elektrárni Piešťany.

Na úspešné zvládnutie licenčnej výroby NMOS IO (typovým predstaviteľom bola dynamická NMOS DRAM pamäť MHB 4116-), nadväzovala vlastná výroba čipov mikroprocesorov a mikropočítačov NMOS ako aj CMOS IO.

Tesla Piešťany ukončila svoju výrobnú činnosť v roku 1993 a o opäť rokov neskôr prevzala aktivity v oblasti výroby čipov dcérska spoločnosť korporácie Motorola Inc. s názvom Slovakia Electronic Industries. Táto bola neskôr prevedená do korporácie ON Semiconductor.

Výstava o fungovaní závodu Tesla Piešťany pri príležitosti 60. výročia jeho vzniku, je v Elektrárni Piešťany prístupná do 14. apríla 2022 počas otváracích hodín pre verejnosť. Pozostáva z 15 informačných panelov a niekoľkých exponátov súčiastok priamo z výroby.

Zdroj: Elektrárňa Piešťany / autori výstavy 60. výročie Tesly v Piešťanoch

Foto: Piešťany History / Eduard Budke