Elektrárňa Piešťany prichádza s novou víziou

Unikátny priestor bol skoro pol roka pre verejnosť zatvorený. To sa má už čoskoro zmeniť. Nadácia ZSE v pondelok predstaví novú programovú riaditeľku, ktorá prichádza s novou víziou.

Do Elektrárne Piešťany sa vrátia žiaci a študenti, ktorí tam 14. novembra zažijú dve interaktívne vedecké prednášky. Ich súčasťou bude aj slávnostné znovuotvorenie tejto priemyselnej pamiatky.

Na tlačovej besede budú zástupcovia Nadácie ZSE, ktorá elektráreň vlastní, hovoriť o tom, ako plánujú tento unikátny priestor využiť. Zároveň predstavia novú programovú riaditeľku Blanku Berkyovú.

Elektrárňa by mala aj naďalej slúžiť na zážitkové vzdelávanie v oblasti vedy, techniky a umenia. Dokazuje to aj otvárací program, ktorý bol súčasťou nedávnej Noci výskumníkov. Deti z vopred prihlásených škôl zažijú vedeckú show Michaela Londesborougha Tajomstvo energie a fyzikálne divadlo s názvom Príbeh žiarovky.

Nová programová riaditeľka Blanka Berkyová má skúsenosti s prácou pre projekt Košice Interface 2013, ktorému sa podarilo získať titul Európske hlavné mesto kultúry. Jeho cieľom je budovanie chýbajúcej kultúrnej infraštruktúry, rozvoj kreatívneho priemyslu, podpora komunitného rozvoja a občianskej participácie. Nová šéfka Elektrárne Piešťany pracovala tiež pre Nadáciu otvorenej spoločnosti. Jej agendou boli ľudské práva.

Elektrárňu pre verejnosť otvorili po rozsiahlej a nákladnej rekonštrukcii koncom roka 2014. Stala sa miestom pre interaktívne vzdelávanie v oblasti prírodných vied, ale konali sa tam aj výstavy a koncerty. V júni 2016 začala Nadácia ZSE hľadať nového prevádzkovateľa.

Bývalá obecná elektráreň je zapísaná na zozname národných kultúrnych pamiatok. Na výrobu elektrickej energie slúžila od roku 1906. Rozsiahlu rekonštrukciu prechádzala architektonická súťaž pre študentov Slovenskej technickej univerzity. Víťazný projekt bol neskôr ocenený na Slovensku aj v zahraničí.

Text a foto: Martin Palkovič