Druhé kolo testovania v Piešťanoch nebude

Celoplošné testovanie na ochorenie covid-19 sa v piešťanskom regióne počas nasledujúceho víkendu neuskutoční. Oznámil to predseda vlády Igor Matovič.

Na základe výsledku prvého kola operácie Spoločná zodpovednosť Ústredný krízový štáb rozhodol, že druhé kolo sa uskutoční iba v tých regiónoch, kde bol podiel pozitívnych 0,7 % a viac.

Na základe toho bude mať výnimku až 25 okresov, prevažne z južnej polovice Slovenska. Sú medzi nimi Piešťany, Hlohovec aj Trnava. Druhé kolo sa uskutoční v okresoch Myjava, Topoľčany aj Nové Mesto nad Váhom.

V piešťanskom regióne bol podiel pozitívnych testov podľa údajov zverejnených Úradom vlády SR iba 0,46 %. V okresnom meste to bolo 0,52 %. Testovať sa v Piešťanoch nechalo 15 216 ľudí.

„V percente pozitívnych testov boli výrazné rozdiely. Ústredná krízový štáb rozhodol, že druhé kolo celoplošného testovania bude, ale okresy v ktorých percento pozitívnych testov bolo nižšie ako 0,7 % dostanú výnimku. Ide o 25 okresov a mestá Bratislava a Košice,“ oznámil predseda vlády Igor Matovič.

Dodal, že od nasledujúceho týždňa bude štát vo všetkých okresných mestách zriaďovať miesta, kde sa budú môcť ľudia nechať vyšetriť na ochorenie covid-19 pomocou antigénového testu zdarma.

Dvakrát do mesiaca budú testovaní zamestnanci a klienti sociálnych zariadení, ale aj personál a pacienti všetkých nemocníc. Štát poskytne antigénové testy aj ľuďom pracujúcim v kritickej infraštruktúre. Vláda chce zároveň testovať každého, kto príde zo zahraničia.

Text a foto: Martin Palkovič Foto: Martin Ričány – FB/Mesto Piešťany