Drogy: Sú na tom Piešťany horšie než iné slovenské mestá?

V uplynulých dňoch obletela „piešťanský internet“ fotografia mladého páru, ktorý podľa autora užíva návykové látky na lavičke neďaleko stanice. Diskutujúci na sociálnych sieťach v reakcii na tieto zábery označujú naše mesto „rajom feťákov“. Analýza odpadových vôd to však nepotvrdzuje. Zaujímavosťou je, že každý piešťanský festival má svoju obľúbenú drogu.

Podľa rozboru odpadových vôd z roku 2013 bola v Piešťanoch väčšia spotreba pervitínu ako vo väčšine európskych miest. Odborníci zo Slovenskej technickej univerzity sa však vtedy zamerali iba na dve slovenské mesta – Bratislavu a Piešťany.

Podobná štúdia z minulého roka dokazuje, že s užívaním pervítínu sú na tom niektoré slovenské mestá oveľa horšie. Rekordérom je neďaleká Trnava, kde v odpadových vodách namerali 1234 mg metamfetamínu na deň a 1000 obyvateľov. V Piešťanoch to bolo menej než 300 mg.

Podobné je to aj s kokaínom. Jednoznačne vedie Trnava (22 mg), pričom v Piešťanoch to je 5 mg. Zaujímavosťou je, že táto hodnota u nás stúpla až na 7 mg počas festivalu Lodenica a v období konania festivalov Grape (4,5 mg) a Topfest (3 mg) bola podpriemerná.

V porovnaní s inými sledovanými mestami je v Piešťanoch obľúbenejšia extáza. Tu skončilo naše mesto (17 mg) druhé za Trnavou (52 mg) a Petržalkou (15 mg). Oproti priemernému dňu sa však u nás táto hodnota niekoľkonásobne zvýšila počas festivalu Grape (80 mg).

Denný priemer marihuany v Piešťanoch je 24 mg, pričom počas Topfestu stúpa na 31 mg, ale cez Lodenicu a Grape odborníci nárast nezaznamenali.

Celú analýzu aj s tabuľkami nájdete na web stránke infodrogy.sk.

Text: Martin Palkovič Foto: Priznania Piešťancov