Dopravné priestupky chcú monitorovať pomocou automatov aj v Piešťanoch

Systém radarov, kamier a ďalších zariadení má automaticky zaznamenať napríklad prekročenie rýchlosti pri letisku alebo prejazd vozidiel s váhou nad 12 ton cez Krajinský most. Na základe inštitútu objektívnej zodpovednosti bude potom udelená pokuta.

Dodržiavanie pravidiel cestnej premávky chce ministerstvo vnútra po novom kontrolovať systémom, ktorého cenu predbežne vyčíslili na 168 miliónov eur. Na túto zákazku vyhlásil rezort verejné obstarávanie. Prístroje, ktoré dokážu vyhodnotiť a zaznamenať porušenie predpisov, majú byť rozmiestnené po celom Slovensku vrátane Piešťan.

Portál sme.sk dnes zverejnil mapy, v ktorých sú zaznačené plánované stacionárne kontroly. Vychádzal pri tom zo súťažných podmienok verejného obstarávania.

V prípade realizácie tohto projektu si budú musieť vodiči dávať pozor na rýchlosť napríklad pri letisku alebo na vjazdoch do Piešťan smerom z Drahoviec a z diaľnice.

Zákaz otáčania a cúvania skontroluje automat pri Nemocnici A. Wintera, zákaz prejazdu vozidiel s váhou nad 12 ton na Krajinskom moste.

Systém by mal odhaliť aj dodržanie najvyššej prípustnej hmotnosti a to opäť pri letisku. Porušenie zákazu zastavenia a státia chce ministerstvo vnútra monitorovať na Krajinskej ceste.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič