Dokumentovali Piešťany, ich fotky skončili na smetisku

Zozbierať fotografie na retrospektívnu výstavu trvalo rok. Aj preto organizátori nestihli okrúhle výročie a dnes už historické zábery sprístupnili verejnosti až 41 rokov po založení Fotoklubu Piešťany.

Veľa jeho vtedajších členov prišlo na vernisáž osobne. Spomínali na kamarátov aj na okolnosti vzniku jednotlivých záberov. Galéria Fontána vďaka ich archívom prezentuje klasické fotografie reflektujúce dobu svojho vzniku.

Fotoklub Piešťany pôsobil pri Mestskom kultúrnom stredisku, ktoré jeho členov podporovalo. Okrem usporiadania spoločných výletov a výstav mali možnosť publikovať v mesačníku Piešťany. Po roku 1989 bol však bohatý archív MsKS zničený – snímky členov fotoklubu skončili na smetisku ako nepotrebné spomienky na predchádzajúci režim.

Zhromaždiť aspoň niektoré z nich trvalo kurátorovi výstavy Martinovi Valovi skoro rok. Štyridsiate výročie založenia fotoklubu vlani nestihol: „Každý musel vo svojom archíve poriadne zaloviť, aby tieto fotografie na svetlo vytiahol.“

Táto výstava je teda prvou od novembra 1989, kedy členovia Fotoklubu Piešťany naposledy spoločne svoje diela prezentovali. „Každý si hľadal uplatnenie aj vo fotografii aj v živote a činnosť fotoklubu bola akosi mimovoľne ukončená,“ vysvetlil Martin Valo. Neskôr však na ňu niektorí opäť nadviazali a založili Piešťanský fotoklub.

fotoklub piestany

Text a foto: Martin Palkovič